Καθώς ανεβαίνουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, πολλοί από μας ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια στο σπίτι. To καλό είναι πως υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήμα χωρίς μεγάλο κόπο. Απλά θα πρέπει να αλλάξουμε κάποιες μικρές μας συνήθειες ως προς την κατανάλωση, δηλαδή ότι χρησιμοποιούσαμε αρκετά, θα χρειαστεί να μειωθεί σε «λίγο». Παρακάτω θα δείτε 5 συμβουλές για την εύκολη εξοικονόμηση ενέργειας-χρημάτων.

 1. Συσκευές ενεργειακής κλάσης

Οι οικιακές συσκευές είναι δυνατό να αποτελέσουν το 1/3 της κατανάλωσής σας στο λογαριασμό ενέργειας. Για αυτό όταν σκέφτεστε να αγοράσετε μια καινούργια συσκευή για το σπίτι σας, να κοιτάξετε την ετικέτα που λέει «Ενεργειακή Απόδοση». Όσο πιο πολλά αστέρια έχει η συσκευή τόσο πιο οικονομική είναι για την ενέργεια που καταναλώνει κατά την χρήση της. Μια τηλεόραση, ένα κλιματιστικό, μια κουζίνα, ένα ψυγείο μας δίνουν πλέον την δυνατότητα να επιλέξουμε πόση ενέργεια και χρήμα θέλουμε να εξοικονομήσουμε. Βέβαια όσα πιο πολλά αστέρια έχει μια συσκευή τόσο πιο ακριβή είναι στην αγορά της, αλλά είναι προτιμότερο να αγοραστεί εφόσον σε βάθος χρόνου θα έχει μειώσει το ποσό του λογαριασμού σας, σε αντίθεση με μια συσκευή με λίγα αστέρια η οποία είναι φθηνή.. μόνο στην αγορά της.

 1. Χρησιμοποιείτε έξυπνα τις συσκευές

  Εξοικονόμηση ενέργειας.
  Εξοικονόμηση ενέργειας.

Πολλές συσκευές έχουν την λειτουργία αναμονής «standby power», όπως η τηλεόραση, ο  φούρνος μικροκυμάτων κλπ. Μια λειτουργία που αυξάνει τον αριθμό στον λογαριασμό μας όταν τη χρησιμοποιούμε.. και το κάνουμε συχνά. Δεν πρέπει να αφήνουμε τις συσκευές σε αναμονή αλλά να τις απενεργοποιούμε και αυτό θα γίνει όταν τις βγάζουμε από τη πρίζα. Επίσης συσκευές που δε χρησιμοποιούμε αλλά εξακολουθούν να είναι στη πρίζα παρότι κλειστές, καλύτερα να ανακυκλωθούν ή να πουληθούν. Στο μόνο που χρησιμεύουν είναι στη κατανάλωση ενέργειας.

 1. Ζεστό νερό. Περιορίστε το!

Περίπου το 25% του μέσου κόστους στο λογαριασμό ενέργειας ενός σπιτιού οφείλεται στο ζεστό νερό. Δεν είναι μικρό το ποσοστό και μπορούμε να το καταλάβουμε όλοι όταν βλέπουμε τον λογαριασμό μας. Τρόποι εξοικονόμησης: σίγουρα το πλυντήριο για το πλύσιμο των ρούχων μάς «λύνει τα χέρια» αλλά η συχνότητα που το χρησιμοποιούμε μάς «δένει» τον λογαριασμό. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το πλυντήριο σας όταν έχει γεμίσει ο κάδος από άπλυτα ρούχα και πλύντε τα λίγα στο χέρι με κρύο νερό. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων. Επίσης το ντούζ μας πρέπει να είναι σύντομο και η κεφαλή της ντουζιέρας να έχει χαμηλή ροή.

Με λίγη υπομονή και αγάπη για την τσέπη μας όλα θα γίνουν, οπότε be patient!

 

 1. Θέρμανση – ψύχρανση

  Εξοικονόμηση χρημάτων.
  Εξοικονόμηση χρημάτων.

Τα κλιματιστικά έχουν γίνει ένα από τα σημαντικότερα «κοσμήματα» του σπιτιού μας μιας και μας προσφέρουν ευχάριστη θερμότητα τον χειμώνα και ακόμη πιο ευχάριστη ψύξη το καλοκαίρι. Δυστυχώς όλες οι χαρές τις ζωής έχουν και κάποιο τίμημα. Στη προκειμένη περίπτωση το τίμημα αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Πρέπει να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας, συνήθως 25-27°C για καλοκαίρι και 18-20°C για χειμώνα κλείνοντας πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του δωματίου που θέλουμε να δροσίσουμε-ζεστάνουμε.

 1. Μόνωση από το ρεύμα του αέρα

Εύκολος τρόπος εξοικονόμησης ρεύματος για την θερμότητα και την ψύξη του σπιτιού. Τι πρέπει να κάνετε; Κλείστε όλα τα κενά γύρω από τις πόρτες, τα παράθυρα και τα περβάζια και βάλτε στο κάτω μέρος της πόρτας όπου μπαίνει το κρύο, ένα μαξιλάρι «λουκάνικο» ειδικό για αυτή τη χρήση ώστε να εμποδίσετε το κρύο να μπει. Θα εξοικονομήσετε αρκετή ενέργεια αφού το σπίτι θα παίρνει όλη την θερμότητα που έχετε ορίσει από το κλιματιστικό και δε θα χρειαστεί να ανεβάσετε τους βαθμούς επειδή το κρύο που μπαίνει δεν ισορροπεί την θερμοκρασία του χώρου.

 

Κάντε τον αριθμό του λογαριασμού σας να μικρύνει κατά πολύ. Good luck!

Απαντήστε