Από την πρώτη ανακοίνωση του ερχομού ενός μωρού στο σπίτι, οι πρώτες κινήσεις του ζευγαριού είναι η διαμόρφωση του παιδικού χώρου/δωματίου όπου θα περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του το αγγελούδι που θα φέρουν στον κόσμο.

Ξεκινώντας τις εργασίες, λοιπόν για την διαμόρφωση του χώρου αυτού, το πρώτο πράμα που πρέπει να γίνει είναι τα χρώματα στους τοίχους, τα σχέδια, οι ταπετσαρίες. Γι’ αυτό πριν επισκεφθείτε το χρωματοπωλείο της γειτονιάς σας διαβάστε το παρακάτω άρθρο που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τα κατάλληλα χρώματα για το παιδικό δωμάτιο.

Τα χρώματα όπως όλοι γνωρίζουμε και από εμπειρία μας, επηρεάζουν πολύ την ψυχοσυναισθηματική μας «υγεία». Κυρίως θετικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως για τα παιδιά τα χρώματα στο δωμάτιο τους παίζουν μεγάλο ρόλο καθώς είναι στην ανάπτυξη και πρέπει στον χώρο που ζουν να νιώθουν ευχάριστα και γαλήνια.

Τα πλεονεκτήματα της κατάλληλης επιλογής του χρώματος για το παιδικό δωμάτιο είναι τα ακόλουθα:

Παιδικό δωμάτιο
  • Βελτιώνεται η συναισθηματική του ανάπτυξη.
  • Γίνεται πιο  συνεργάσιμο και δοτικό.
  • Οι εξωτερικοί θόρυβοι μειώνονται, λόγο του χρώματος.
  • Οργανώνονται καλύτερα οι σκέψεις του και οδηγείτε στην πνευματική του ανάπτυξη.
  • Περιορίζεται κάθε επιθετική τάση.
  • Τα μωρά κοιμούνται πιο εύκολα
  • Η ατμόσφαιρα του παιδικού δωματίου γίνεται ήρεμη, χαρούμενη και πιο ζεστή

 

Πως επηρεάζει λοιπόν το κάθε χρώμα;

Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα υποψήφια χρώματα για το παιδικό δωμάτιο και πώς επηρεάζουν θετικά τη σκέψη και την συμπεριφορά του παιδιού.

Πράσινο: Το πράσινο συμβολίζει την αγάπη για ζωή, το νέο ξεκίνημα, την αρμονία. Είναι ένα χρώμα κατάλληλο για παιδικό δωμάτιο και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Δημιουργεί συναισθήματα χαλάρωσης, ξεκούρασης, ηρεμίας. Κυρίως για νεογέννητα μωράκια, είναι ένα χρώμα που τα κρατάει γαλήνια και άφοβα.

Κόκκινο: Το κόκκινο, χρώμα της φωτιάς τραβάει αμέσως την προσοχή. Δημιουργεί συναισθήματα ενθουσιασμού και ενεργητικότητας. Βέβαια δεν συστήνεται να βαφτεί όλο το δωμάτιο με κόκκινο χρώμα αφού δημιουργεί, επίσης, ένταση.  Γι’ αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για κάποιες πινελιές που θα ξεχωρίζουν στον χώρο ή να επιλέξετε διάφορα αντικείμενα κόκκινου χρώματος.

Ροζ: Το ροζ είναι ιδανικό χρώμα για κοριτσίστικο δωμάτιο. Δημιουργεί στο κοριτσάκι σας συναισθήματα ηρεμίας, γαλήνης, ρομαντισμού και αγάπης. Ένα άκρος κατάλληλο χρώμα αν έχετε κοριτσάκι.

Πορτοκαλί: Το πορτοκαλί θεωρείτε φιλόξενο και ζεστό χρώμα το οποίο δημιουργεί θετικά και φιλικά συναισθήματα. Τι καλύτερο για το παιδικό δωμάτιο; Λέγεται επίσης, πως το πορτοκαλί βοηθάει στην εξωτερίκευση των σκέψεων και συναισθημάτων.

Κίτρινο: Το κίτρινο είναι ένα χρώμα το οποίο δημιουργεί κέφι, ζωντάνια και αισιοδοξία. Βοηθάει στην πνευματική ανάπτυξη και στην συγκέντρωση του παιδιού καθώς επίσης να λαμβάνει και να συγκεντρώνει  πιο εύκολα γνώσεις. Και το κίτρινο ωθεί το παιδί στην πιο εύκολη εξωτερίκευση συναισθημάτων.

Μπλε: Το μπλε προσδίδει στον χώρο μια δημιουργική και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Δημιουργεί στο παιδί σας παραγωγικότητα, δημιουργικότητα και το κάνει προσεχτικό. Επίσης ηρεμεί εύκολα από οποιεσδήποτε εντάσεις. Χρώματα παρεμφερή, όπως το γαλάζιο, το θαλασσί έχουν την ίδια επίδραση.

Μωβ: Το μωβ συμβολίζει την πολυτέλεια και το βασιλικό αξίωμα. Χρώματα όπως το βιολετί ή το λιλά είναι κατάλληλα για το παιδικό δωμάτιο καθώς δημιουργούν συναισθήματα ηρεμίας και προσδίδουν στον χώρο ατμόσφαιρα πολυτέλειας για τον μικρό μας πρίγκιπα ή την μικρή μας πριγκίπισσα.

Άσπρο: Το άσπρο είναι ένα χρώμα που δημιουργεί συναισθήματα ελευθερίας, γαλήνης, ηρεμίας αλλά πολλοί το θεωρούν μια πολύ ψυχρή απόχρωση καθώς δημιουργεί στο παιδί, και γενικά στον άνθρωπο, μυστικές και περίεργες σκέψεις. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί στο παιδικό δωμάτιο σε συνδυασμό με κάποιο άλλο χρώμα.

Γκρι: Το γκρι χρώμα έχει κυριαρχήσει τελευταία σε αρκετά σπίτια καθώς είναι πλέον της μόδας. Όμως δεν συστήνεται για παιδικό δωμάτιο γιατί δημιουργεί συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας. Παροτρύνει τον άνθρωπο να κλειστεί στις σκέψεις του και αποστασιοποιηθεί από τους γύρω του. Για αυτό μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί για χώρους όπως το γραφείο που θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε χωρίς να αποσπόμαστε. Για παιδικό δωμάτιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το συνδυασμό διαφόρων άλλων χρωμάτων μαζί.

 

Δώστε χρώματα στο παιδικό δωμάτιο που εκπέμπουν μόνον θετική ενέργεια στο αγγελούδι σας. Δημιουργήστε του από νωρίς συναισθήματα χαράς, γαλήνης και ηρεμίας. Καλό βάψιμο!

Απαντήστε