Το Google Analytics είναι μία δωρεάν υπηρεσία τις Google που σας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα σας . Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της υπηρεσίας και τα δεδομένα σχετικά με τους χρήστες που επισκέφθηκαν το site σας, θα σας δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε βελτιώσεις. Για να το ενεργοποιήσετε το μόνο που απαιτείται είναι να έχετε λογαριασμό στο Gmail και να εισάγετε τα στοιχεία της ιστοσελίδας σας. Τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι!

Βελτιώστε το site σας μελετώντας τα Google Analytics
Google Analytics

Πρώτα διαμορφώστε την αρχική σελίδα

Μπορείτε να ρυθμίσετε την αρχική σελίδα ώστε να εμφανίζονται εκεί τα στατιστικά στοιχεία που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και στα οποία μπορείτε να έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση για καλύτερη παρακολούθηση.

Δείτε αναλυτικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα του site σας

Ανάλογα με τη χρονική περίοδο που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αναλύσετε δεδομένα που αφορούν την επίσκεψη στη σελίδα σας. Επιλέγοντας την κατάλληλη καρτέλα μπορείτε να δείτε τους συνολικούς επισκέπτες, τον μέσο όρο παραμονής στο site καθώς και τον αριθμό των νέων επισκεπτών. Ακόμη μπορείτε να εντοπίσετε τον αριθμό των χρηστών που εγκαταλείπουν αμέσως τη σελίδα, και αν αυτός είναι μεγάλος μάλλον σημαίνει ότι δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν και επομένως, χρειάζονται βελτιώσεις στο περιεχόμενο.

Αποκτήστε πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση των χρηστών

Μέσα από το Google Analytics μπορείτε να δείτε ποια είναι η τοποθεσία και η γλώσσα όσων επισκέπτονται το site σας. Αυτά τα στοιχεία θα σας υποδείξουν πιθανές αλλαγές που πρέπει να κάνετε όπως η διάθεση της ιστοσελίδας σε άλλες γλώσσες εκτός της ελληνικής ή τις προοπτικές επιχειρηματικής δραστηριότητας σε νέες αγορές.

Μάθετε ποιο είναι το περιεχόμενο που τραβάει την προσοχή

Η υπηρεσία σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε αν το περιεχόμενό σας είναι επιτυχημένο σε σχέση με το κοινό που στοχεύετε. Είστε σε θέση να γνωρίζετε ποιες ενότητες ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και ποια άρθρα ή βίντεο δεν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα κινηθείτε ανάλογα, αυξάνοντας το περιεχόμενο στο οποίο οι επισκέπτες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση ώστε να παραμείνουν περισσότερη ώρα στο site σας.

Ενημερωθείτε για τις αναζητήσεις εντός της σελίδας

Για να προβείτε σε διορθώσεις και βελτιώσεις είναι χρήσιμο να γνωρίζετε το περιεχόμενο των αναζητήσεων των επισκεπτών αφού μπουν στη σελίδα σας. Με το Google Analytics μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα και να διαπιστώσετε τι ακριβώς είναι αυτό που ενδιαφέρει τους χρήστες να μάθουν. Θα αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις πληροφορίες  που αναζητούν και θα αξιολογήσετε αν χρειάζεται να εμπλουτίσετε το site σας με περισσότερες και πιο εξειδικευμένες.

Διαπιστώστε εάν χρειάζεστε έκδοση για κινητά

Άλλη μία λειτουργία που θα σας φανεί χρήσιμη είναι τα στατιστικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπαίνουν στην ιστοσελίδα σας. Σας παρέχεται η δυνατότητα να δείτε το ποσοστό των επισκεπτών που χρησιμοποιούν υπολογιστή, κινητό ή tablet. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τον μέσο χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα σας, θα σας υποδείξει εάν χρειάζεται να προχωρήσετε σε μια mobile version ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες κάποιος να φτάσει σε εσάς, όποια συσκευή και αν χρησιμοποιεί.  

Απαντήστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.