Αν και σχετικά νέα, καθιερώθηκε μόλις το 2006, η Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων (Geek Pride Day) εορτάζεται στις 25 Μαΐου μετά από πρωτοβουλία του Ισπανού blogger Χερμάν Μαρτίνεθ. Καθώς οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας είναι αναμενόμενο πως ανοίγονται νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους που θέλουν μια καριέρα στον τομέα των υπολογιστών και της πληροφορικής. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε μια νέα καριέρα ως computer freelancer αλλά φοβάστε πως το ρίσκο είναι μεγάλο, μπορείτε να ακολουθήσετε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την αρχή.

Ξεκίνα καριέρα ως freelancer προγραμματιστής
Προγραμματιστής

Δείξτε τι μπορείτε να κάνετε

Για να μπορέσετε να βρείτε πελάτες θα χρειαστεί να τους πείσετε πως εσείς είστε το άτομο που πρέπει να προσλάβουν. Για να το επιτύχετε, καλό θα ήταν να δημιουργήσετε το δικό σας portfolio με δείγματα δουλειάς το οποίο θα αντανακλά τις ικανότητες και τη φιλοσοφία σας. Θα πρέπει να είναι εντυπωσιακό ώστε να τραβήξει αμέσως την προσοχή.

Αναζητήστε εργασία μέσω internet

Υπάρχουν πολλά sites τα οποία ειδικεύονται σε αγγελίες για freelancers. Μπορείτε να εγγραφείτε πολύ εύκολα και να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που αναζητούν τις υπηρεσίες σας. Τα χρήματα ίσως δεν είναι αυτά που θα περιμένατε αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή για απόκτηση εμπειρίας.

Εγγραφείτε σε sites προγραμματιστών

Προσπαθήστε να είστε ενεργοί και να συμμετέχετε σε συζητήσεις ώστε να καταφέρετε να δικτυωθείτε. Θα έχετε πολλές ευκαιρίες να συνομιλήσετε με συναδέλφους σας και να αποδείξετε τις γνώσεις σας. Καθώς αρκετοί άνθρωποι συμβουλεύονται αυτά τα sites, είναι πολύ πιθανό να αναλάβετε σύντομα κάποιο project.

Μην χρεώνετε υπέρογκα ποσά

Οι δεξιότητες σας ίσως είναι υψηλού επιπέδου αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να χρεώνετε ακριβά τις υπηρεσίες σας, ιδιαίτερα αν κάνετε τώρα το ξεκίνημά σας. Ορίστε από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να πληρώνεστε για τις δουλειές που αναλαμβάνετε. Κάποιοι πληρώνονται ανά ώρα ενώ άλλοι προτιμούν να χρεώνουν ανά project. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως οι καλές τιμές σε συνδυασμό με το άριστο αποτέλεσμα θα αφήσουν ικανοποιημένους τους πελάτες σας και θα σας προτείνουν και σε άλλους.