Πολλοί αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον ύπνο μας, κυρίως λόγο άγχους, στρες, διάφορων σκέψεων που βασανίζουν το μυαλό μας κ.α. και είναι κουραστικό να θες να κοιμηθείς και να μην μπορείς. Τι κάνουμε για αυτό; Μπορούμε πολύ εύκολα αν αλλάξουμε κάποιες συνήθειες μας να καταφέρουμε να κοιμόμαστε σαν πουλάκια. Παρακάτω θα διαβάσετε 5 εύκολα tips για να κάνετε χαλαρωτικό ύπνο και ίσως να αποβάλλετε το άγχος από την καθημερινότητα σας, διότι ο καλός ύπνος καθορίζει την υπόλοιπη μας μέρα..

 Πιείτε ένα ζεστό

Προσπάθεια για ύπνο από το στρες

Όταν λέμε ζεστό δεν αναφερόμαστε φυσικά ούτε στον καφέ, ούτε στην σοκολάτα αλλά ούτε και στο τσάι. Ένα γάλα ή ένα χαμομήλι είναι οι καλύτερες επιλογές για να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο. Κυρίως να αποφεύγετε τα αφεψήματα που περιέχουν καφεΐνη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η καφεΐνη έχει τόσο μεγάλη επίδραση που για πολλές ώρες σε κρατάει στην «τσίτα» με αποτέλεσμα ο ύπνος, πολλές φορές, να μην περνάει καν από το μυαλό μας.

 

Ηλεκτρονικές συσκευές.. ΜΑΚΡΙΆ

Πλέον η επέκταση του χεριού μας είναι το κινητό μας, το tablet μας, ο υπολογιστής μας είτε είμαστε στο μπάνιο, είτε τρώμε, είτε πριν κοιμηθούμε. Όταν, λοιπόν, δεν μας παίρνει ο ύπνος το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με το κινητό μας. ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Το κινητό όχι μόνο δε θα μας «αφήσει» να ξαπλώσουμε στην αγκαλιά του Μορφέα, αλλά επεκτείνει την ώρα που θα παραμείνουμε ξύπνιοι. Και αν τελικά μας «πάρει» ο ύπνος, θα αποκοιμηθούμε με το κινητό δίπλα μας. Κι άλλο ένα μεγάλο λάθος! Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενεργές ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στον χώρο που κοιμόμαστε συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του ύπνου από την ακτινοβολία που εκπέμπουν. Για αυτό.. get rid them of.

 

Στάση του σώματος

Όπως στην καθημερινότητα μας όταν περπατάμε στον δρόμο ή όταν καθόμαστε σε μια καρέκλα η στάση του σώματος παίζει μεγάλο ρόλο, έτσι και στον ύπνο το σώμα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο και συγκεκριμένα να κοιμόμαστε ανάσκελα. Αυτή η στάση κάνει καλό στην μέση, τον αυχένα και στην αναπνοή. Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε βολευτεί να κοιμόμαστε στα πλάγια αγκαλιά με το μαξιλάρι αλλά αν σιγά σιγά το αλλάξουμε και αυτό θα δούμε μεγάλη διαφορά καθώς η ξεκούραση του σώματος κατά τον ύπνο και η καλύτερη αναπνοή είναι το Α και το Ω για έναν χαλαρωτικό ύπνο.

 

 Προσέξτε την διατροφή σας

Έχει μείνει από το μεσημέρι μπριζόλα με πατάτες τηγανιτές ή κοτόπουλο πανέ ή μακαρόνια με κιμά. Ίσως όμως να ήρθαν οι φίλοι στο σπίτι για ταινία και τελικά το σουβλατζίδικο και η πιτσαρία είναι η καλύτερη επιλογή. Μετά την ταινία οι φίλοι πήγαν σπίτι τους και ήρθε η ώρα για ύπνο. Καλή η ιστορία έως εδώ.. αλλά πως θα κοιμηθείς με γεμάτο, βαριά φαγητά, στομάχι;;; Όχι μόνο ο ύπνος θα είναι «βαρύς» και «ασήκωτος» αλλά και το στομάχι θα είναι σαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Την επόμενη φορά που θα θες να ξαναφάς βαριά πριν κοιμηθείς ξανασκέψου το διπλά γιατί κακό και ανήσυχο ύπνο θα κάνεις και σκέψου πως με την πάροδο του χρόνου όλα αυτά τα φαγητά θα γίνουν κιλά για το σώμα σου. Οι καλύτερες τροφές για το βράδυ είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Όχι μόνο δεν είναι βαριά για το στομάχι αλλά συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου.

 

Διαβάστε ένα βιβλίο

Διαβάζοντας ένα βιβλίο ο εγκέφαλος και τα μάτια συγκεντρώνονται αρκετά σε αυτό που διαβάζουμε, με αποτέλεσμα σταδιακά, να νυστάζουμε. Ας διαλέξουμε λοιπόν, ένα βιβλίο που μας αρέσει και όταν πλέον θα κοιμόμαστε ίσως τα όνειρα μας να ανατρέξουν στην ιστορία που διαβάσαμε και ο ύπνος μας θα συνδυάσει χαλάρωση με ευχάριστα όνειρα.

 

Συνδυάζοντας λοιπόν τα παραπάνω θα δείτε την διαφορά άμεσα. Μόνο μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας πριν τον ύπνο είναι η πινελιά που θα μας δώσει τον χαλαρωτικό ύπνο που χρειαζόμαστε. Μια δοκιμή θα μας πείσει όλους. Sleep well!