Ο χορός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος γυμναστικής και έκφρασης για τα μικρά σας, με το μπαλέτο να αποτελεί την συνηθέστερη επιλογή αρκετών γονέων που αναζητούν για τα παιδιά τους μια εξωσχολική δραστηριότητα που να περιλαμβάνει σωματική άσκηση. Οπότε, εάν φαντάζεστε τα κοριτσάκια σας με στολές μπαλέτου να κάνουν αέρινες κινήσεις, ήρθε η ώρα να πάρετε την απόφαση και να τα γράψετε σε μια σχολή χορού.

Παρακάτω θα διαβάσετε για τα πλεονεκτήματα του μπαλέτου όπως επίσης για την κατάλληλη ηλικία από την οποία τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα.

1. Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Οι ασκήσεις του μπαλέτου στοχεύουν στην βελτίωση της στάσης του σώματος καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να διατηρούν την ίσια στάση του κορμιού τους εντός και εκτός μαθημάτων, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο τρόπος που περπατούν και κινούνται. Επιπλέον, αποκτώντας μια σωστή στάση σώματος, οι παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης όπως σκολίωση και λόρδωση μπορούν να προληφθούν. Παράλληλα, το μπαλέτο ενδυναμώνει τους μύες του κορμού θέτοντας τις βάσεις για ένα γυμνασμένο και ευλύγιστο κορμί.

2. Ενδυναμώνει το σώμα

Από τα άκρα μέχρι τη σπονδυλική στήλη,  το μπαλέτο κινητοποιεί όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Γυμνάζονται τα πόδια και τα χέρια, οι μύες τεντώνονται και μακραίνουν, προσφέροντας στο παιδί καλύτερο έλεγχο του σώματός του και πιο εκλεπτυσμένες κινήσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπαλέτου είναι πως αυξάνει την αντοχή και την ευλυγισία, προλαμβάνοντας έτσι τους μελλοντικούς τραυματισμούς καθώς οι μύες είναι πιο σφιχτοί και δυνατοί.

3. Προσφέρει ισορροπία και συγχρονισμό κινήσεων

Οι ασκήσεις σε συνδυασμό με τη μουσική, μαθαίνουν στο παιδί να συγκεντρώνεται και να συγχρονίζει τις κινήσεις του ακολουθώντας τον ρυθμό. Κινήσεις που περιλαμβάνουν τη στήριξη στο ένα πόδι καθώς και οι στροφές όπως επίσης και τα άλματα βελτιώνουν την ισορροπία του παιδιού διότι μαθαίνει να χειρίζεται καλύτερα το σώμα του χωρίς να το καταπονεί. Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις και χορογραφίες επιτυγχάνει καλύτερη συγκέντρωση και εξασκεί τη μνήμη του.

4. Είναι τρόπος διασκέδασης

Το μπαλέτο όπως και κάθε είδος χορού προσφέρει χαλάρωση αλλά κυρίως αποτελεί τρόπο έκφρασης και διασκέδασης. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εκτονώνονται από το καθημερινό άγχος των σχολικών υποχρεώσεων με τη βοήθεια της μουσικής η οποία τα ηρεμεί, ενισχύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για την κλασική μουσική. Η ένταξη σε μία ομάδα συμβάλλει με ενεργό τρόπο στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους και στην ανάπτυξη αισθήματος ομαδικότητας, οφέλη που γίνονται εμφανή σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. Επιπρόσθετα, μέσα από τις χορευτικές κινήσεις, τα παιδιά μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, να εκφράζονται και να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.

5. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά σας μπαλέτο;

Αρκετές φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους σε σχολές μπαλέτου σε σχετικά μικρή ηλικία. Πρόκειται για μια λανθασμένη κίνηση καθώς πριν την ηλικία των οκτώ ετών, ο σκελετός των παιδιών δεν έχει σχηματισθεί πλήρως και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε απαιτητικές ασκήσεις. Επομένως, τα μαθήματα μπαλέτου καλό θα είναι να ξεκινούν μετά από αυτή την ηλικία. Για μικρότερες ηλικίες υπάρχουν προπαρασκευαστικά μαθήματα τα οποία θα αποτελέσουν πρώτη γνωριμία με την τέχνη του μπαλέτου χωρίς να καταπονείται το σώμα των παιδιών.

Απαντήστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.