Στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, η έναρξη μιας επιχείρησης μπορεί να κρύβει ρίσκο, καθώς στην αγορά επικρατεί αρκετή αβεβαιότητα. Αν, παρόλα αυτά, έχετε πάρει την απόφαση να δοκιμαστείτε ως επιχειρηματίες, να θυμάστε ότι το μυστικό για την επιτυχία δεν είναι απαραίτητα ένα επιχειρηματικό μυαλό αλλά η σωστή ενημέρωση και προετοιμασία. Τα ανθοπωλεία αποτελούν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δουλειά σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, αφού τα λουλούδια είναι ιδανικό δώρο για κάθε περίσταση. Αν σκέφτεστε να ανοίξετε ένα κατάστημα με λουλούδια, διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές επιτυχίας!

Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία

Όταν ο πελάτης βρίσκει σε ένα κατάστημα αυτό που χρειάζεται, δεν μπορεί παρά να είναι ευχαριστημένος. Το γεγονός ότι είστε στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής σας προσπάθειας κάνει αναγκαία την ποικιλία στα είδη που προσφέρετε. Εφοδιαστείτε με διαφορετικά είδη λουλουδιών, φυτών και συνθέσεων ώστε να καλύψετε οποιαδήποτε ζήτηση παρουσιαστεί. Να είστε σίγουροι πως αν μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις των πελατών σας, το ανθοπωλείο σας θα έχει ήδη αρχίσει να κάνει βήματα προς την επιτυχία.

Περιποιηθείτε τα λουλούδια σας

Η φροντίδα και η σωστή περιποίηση των λουλουδιών αποτελεί ένα πολύ βασικό κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς. Δεν σημαίνει ότι επειδή βρίσκονται στο νερό ή το ψυγείο θα διατηρήσουν το χρώμα και τη φρεσκάδα τους. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να αλλάζετε τακτικά το νερό και να καθαρίζετε τα δοχεία στα οποία βρίσκονται. Επίσης, φροντίστε τα λουλούδια σας να βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία καθώς και να απομακρύνετε τακτικά τα ξερά φύλλα ώστε να παραμένουν φρέσκα.

Επιμεληθείτε τη διακόσμηση

Μία όμορφα διακοσμημένη βιτρίνα έχει πολλές πιθανότητες να προσελκύσει κόσμο. Η βιτρίνα είναι το πρόσωπο της επιχείρησής σας και ο τρόπος επικοινωνίας σας με τους πελάτες. Επομένως, αφιερώστε αρκετό χρόνο στον σχεδιασμό της, χρησιμοποιώντας ευφάνταστους τρόπους και συνδυασμούς για να τραβήξετε όλα τα βλέμματα. Μην ξεχνάτε να την ανανεώνετε συχνά, ανάλογα με την εποχή και την περίσταση.

Κάντε τη σωστή επιλογή εξοπλισμού

Πριν ξεκινήσετε το στήσιμο του χώρου θα πρέπει να έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά στα ψυγεία- βιτρίνες που θα χρειαστείτε, δοχεία για τα λουλούδια κλπ. Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα είδη διακόσμησης τα οποία θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τον χώρο και τα φυτά σας. Αντίκες και χειροποίητες κατασκευές οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τα άνθη μπορούν να κάνουν την επιχείρησή σας μοναδική. Τέλος, είναι πολύ χρήσιμο ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παραγγελιών, διαχείρισης αποθέματος και προϋπολογισμού το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του ανθοπωλείου σας.

Κάντε προγραμματισμό για γιορτές και εορταστικές περιόδους

Αν και η κρίση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις καταναλωτικές συνήθεις, σε γιορτές όπως του Αγ. Βαλεντίνου και τη γιορτή της Μητέρας, τα λουλούδια έχουν την τιμητική τους. Οι περισσότεροι επιλέγουν ανθοδέσμες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αυξάνοντας αρκετά τον τζίρο των ανθοπωλείων. Προετοιμαστείτε λοιπόν για τις περιόδους κατά τις οποίες η ζήτηση αυξάνεται. Κάντε ένα πλάνο για τα είδη και τις ποικιλίες λουλουδιών και φυτών που θα χρειαστείτε και βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές ανθοδέσμες. Ψάξτε τον “ανταγωνισμό”, βλέποντας τι προσφέρουν άλλοι επαγγελματίες του είδους σε επίπεδο τιμών και προϊόντων και δράστε ανάλογα.  Τέλος, θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμη για το μέλλον η τήρηση αρχείου ώστε να γνωρίζετε πως ακριβώς πρέπει να προετοιμαστείτε όσον αφορά στις παραγγελίες ή τις τιμές ώστε να κάνετε σωστές κινήσεις επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο κέρδος.