Η επιλογή των κατάλληλων μαγειρικών σκευών που θα εξοπλίσουν την κουζίνα είναι το πρώτο και κυριότερο μέλημα κάθε μάγειρα και μαγείρισσας. Καθώς τα είδη φαγητού, μαγειρικών τεχνικών, παραδόσεων και, τελικώς,αναγκών είναι πολυάριθμα έχουν κατασκευαστεί εξίσου πολυάριθμα είδη σκευών. Έτσι μπορούμε να βρούμε σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων και υλικών κατασκευής:

Κάθε ένα από τα παραπάνω χρησιμοποιείται για διαφορετικές παρασκευές και μπορεί να είναι κατάλληλο για τα μάτια της κουζίνας, για φούρνο ή και για τα δύο. Η καλύτερη αρχική αγορά που μπορείτε να κάνετε είναι ενός πλήρους σετ κατσαρόλες ώστε να καλύψετε τις βασικές αλλά και λίγο πιο εξεζητημένες σας ανάγκες γλιτώνοντας την περιττή αναζήτηση και τον κίνδυνο δαπανηρών επιλογών που θα μείνουν στο ντουλάπι. Βέβαια εάν διαθέτετε τα απαραίτητα μαγειρικά σκεύη, θα πρέπει να ταελέγχετε συστηματικά για τυχόν αλλοιώσεις καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατσαρόλες και τα λοιπά σκεύη που είναι σε κακή κατάσταση μπορούν να είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία μας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι αναγκαίο να προβούμε σε άμεση αντικατάσταση τους από νέα και, γιατί όχι, καλύτερης ποιότητας.

Πριν προβούμε στην οποιαδήποτε αγορά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το υλικό κατασκευής τους. Τα συνηθέστερα και ασφαλέστερα σκεύη είναι φτιαγμένα από:

1.Ανοξείδωτο ατσάλι (ή ανοξείδωτος χάλυβας / inox / stainlesssteel)

  • Δεν αντιδρά στα όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα
  • Θερμαίνεται γρήγορα και διατηρεί τη θερμότητα περισσότερο
  • Δεν αφήνει χημικά κατάλοιπα στο φαγητό
  • Έχει υψηλή αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Δεν χαράσσεται εύκολα
  • Δεν σκουριάζει
  • Είναι οικονομικό

Είναι κατάλληλο για: σοτάρισμα, μπρεζέ, θωράκιση κρεάτων, σάλτσες, ντεγκλασάρισμα (deglazing).

2. Αλουμίνιο με αντικολλητική επένδυση ή ανοδιωμένο

  • Έχει ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας
  • Θερμαίνεται γρήγορα
  • Πολύ ελαφρύ
  • Ανθεκτικό
  • Αντικολλητικό
  • Εύκολο στο καθάρισμα

Είναι κατάλληλο για: αυγά, ψάρι, θωράκιση κρεάτων, σοτάρισμα, ψήσιμο στο φούρνο.

3. Αντικολλητικά

  • Χρειάζονται λιγότερη λιπαρή ουσία
  • Σετ μαγειρικής.
    Σετ μαγειρικής αντικολλητικά.

    Εύκολα στο καθάρισμα

  • Όταν είναι από κεραμικάυλικά(π.χ. μάρμαρο) ή διαμάντι, δεν διασπώνταιστις υψηλές θερμοκρασίες
  • Δεν αντιδρούν στα όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα
  • Δεν έχουν πόρους
  • Βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων

Ιδανικά για: αυγά, ψάρι, κρέπες, ευαίσθηταυλικά.

4. Κεραμικά (από γυαλί, πέτρα, πηλό)

  • Δεν αντιδρούν στα όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα
  • Θερμαίνονται γρήγορα και διατηρούν τη θερμότητα περισσότερο
  • Έχουν ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας
  • Αντικολλητικά
  • Εύκολα στο καθάρισμα

5. Μαντέμι

Ιδανικό για αργό μαγείρεμα αφού είναι πολύ καλός αγωγός θερμότητας και τη διατηρεί εξαιρετικά. Χρειάζεται χαμηλή έως μεσαία θερμοκρασία.

6. Σιλικόνη

Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική καθώς ψήνει πιο γρήγορα και βοηθάει στην αφαίρεση της παρασκευής από τη φόρμα. Είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν αντιδρά με τα τρόφιμα.

 

 

Σετ μαγειρικής.
Σετ μαγειρικής ανοξείδωτα.

Επιπλέον μπορούμε να βρούμε κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και από άλλα υλικά που όμως χρειάζονται προσοχή. Όπως:

Χυτοσίδηρο, ο οποίος έχει μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά χωρίς επισμάλτωση αφήνει κατάλοιπα στο φαγητό και σκουριάζει.

Χαλκό, ο οποίος χρειάζεται επίσης επίστρωση για να μην μαυρίσει και να μην αντιδράσει στα γαλακτοκομικά και τα όξινα τρόφιμα

Τιτάνιο, το οποίο μπορεί να έχει επιβλαβείς προσμείξεις και χρειάζεται την προσοχή μας

 

Εάν η πραγματικά τεράστια ποικιλία ειδών μαγειρικής κάνει την επιλογή σας δυσκολότερη, μην ανησυχείτε· μπορείτε σταδιακά να προσθέσετε στη συλλογή σας περισσότερα του ενός είδη σκευών για να επιλέγετε κάθε φορά το ιδανικό για το φαγητό που ετοιμάζετε. Καλά μαγειρέματα!