Το SEO αποτελεί σημαντικό κρίκο στην κυκλοφοριακή ανάπτυξη μιας επιχείρησης στον κόσμο του digital marketing. Κάτι πολύ σημαντικό για το SEO είναι τα backlinks. Πολλοί τα έχουν ακούσει αλλά λίγοι γνωρίζουν την χρησιμότητα τους και πως γίνονται. Το μόνο σίγουρο πράγμα είναι πως φτιάχνονται πολύ εύκολα. Πάμε να δούμε όμως πρώτα τι είναι τα backlinks:

Τι είναι τα backlinks;

Τα backlinks λοιπόν, είναι σύνδεσμοι που σε οδηγούν από μια σελίδα σε μια άλλη. Simple!

Backlinks και SEO.

To να μας βρίσκουν οι μηχανές αναζήτησης εύκολα και να μας εμφανίζουν πρώτους στα αποτελέσματα τους, χωρίς να προβούμε σε πληρωμένη διαφήμιση, είναι το Α και το Ω για την διαφήμιση και την αύξηση της επισκεψιμότητας ενός site. Πως το καταφέρνουμε αυτό; Με τα backlinks. Βρίσκουμε διάφορες σελίδες καταχώρησης επιχειρήσεων, γράφουμε άρθρα και προσθέτουμε σύνδεσμο, κυρίως στην λέξη κλειδί που μας χαρακτηρίζει, που παραπέμπει στο site μας. Έτσι σιγά σιγά, θα έχουμε εξασφαλίσει το οργανικό αποτέλεσμα, δηλαδή, την μη πληρωμένη διαφήμιση. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μας «αγαπήσουν» οι μηχανές αναζητήσεις.

Κατηγορίες backlinks:

 • Dofollow backlinks: σε παροτρύνουν να ακολουθήσεις το link που ανίχνευσαν
  Πόσο σημαντικά είναι τα backlinks για το SEO;
  Backlinks και SEO.

  στην ιστοσελίδα συμβάλλοντας θετικά στην βελτιστοποίηση της κατάταξης της.

 • Nofollow backlinks: αντίθετη λειτουργία με τα dofollow και δεν έχουν καμία σχέση ως προς την κατάταξη μιας ιστοσελίδας. (παρόλα αυτά συμβάλλουν στο SEO)

Με την εμφάνιση και σταδιακή άνοδο των backlinks, εμφανίστηκαν άτομα που με τις υπηρεσίες τους θα έφερναν την ιστοσελίδα πρώτη θέση στα αποτελέσματα της Google για οποιαδήποτε λέξη κλειδί (keyword) που ήθελε ο πελάτης με το αντίστοιχο πάντα οικονομικό τίμημα.

Καλώς ή κακώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν τότε από τους διάφορους «τεχνίτες» έφερναν κάποια αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα ότι όσο πιο πολλά backlinks έχει κάποιος προς την ιστοσελίδα του τόσο το καλύτερο για τα αποτελέσματα του στην Google.

Με την πάροδο του χρόνου άλλαξαν πολλά στον διαδικτυακό κόσμο κυρίως στην Google. Αν θέλετε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της διαδικτυακής σας παρουσίας πρέπει πρώτα να γνωρίζετε κάποια πράγματα.

Το 2012 η Google παρουσίασε έναν νέο αλγόριθμο που σκοπός του είναι να βελτιώσει τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης και να εντοπίζει ιστοσελίδες που παραβιάζουν τις οδηγίες της. Ο αλγόριθμος αυτός ονομάζεται Penguin και φυσικά αφορά τα backlinks και την αξιολόγηση τους:

 •  Ποιότητα: από ποιες ιστοσελίδες λαμβάνει τα backlinks, τι είδους ιστοσελίδες είναι αυτές, πόσο σχετικές είναι μεταξύ τους, πόσα backlink έχει μέσα, Anchor text: τι είδους λέξη / anchor text έχει το backlink
 • LinkNetworks: αρκετά networks που πωλούσαν τέτοιου είδους link building υπηρεσίες γίνανε penalized. (“τιμωρήθηκαν”)

Με την εμφάνιση του penguin το αποτέλεσμα ήτανε αρκετοί να δουν τις ιστοσελίδες τους να εμφανίζονται σε χαμηλότερες θέσεις στην Google ή και να εξαφανίζονται πλήρως από αυτήν.

Συμπέρασμα; Υπάρχουν επικίνδυνα backlinks.

Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω τα Backlinks μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημία στην ιστοσελίδα μας καθώς όμως και να την σκοράρουν στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης με την σωστή χρήση.

Παραδείγματα backlinks τα οποία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

 • Sitewide links
 • Κατάλογοι μικρής αξίας
 • Backlinks από deindex ή penalized ιστοσελίδες
 • Αγορασμένα backlink
 • Διαφημίσεις
 • Links από άσχετες ιστοσελίδες
 • Forums & blog post

 

Για αυτό αν θέλετε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλουμε όλοι για την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο, χρησιμοποιήστε σωστά τα backlinks και με μέτρο! Αν πάλι δεν γνωρίζετε πως να το κάνετε, αναθέστε την δουλειά σε μια διαφημιστική εταιρεία digital marketing που ξέρουν καλύτερα τον διαδικτυακό κόσμο. Good luck!

Απαντήστε