Κάθε εορταστική περίοδο Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι (ναι είναι εορταστική περίοδος), θέλουμε να απαθανατίζουμε τις στιγμές μας μέσα από έναν φακό.  Όλοι μας θέλουμε να κρατήσουμε αιώνια τη μνήμη μιας μυρωδιάς, τον ενθουσιασμό ενός ζωηρού τοπίου, τη συγκίνηση μιας φορτισμένης στιγμής, την αδρεναλίνη μιας έντονης εμπειρίας, την ανεμελιά μιας εξωτικής παραλίας.. Καλώς ή κακώς όταν το μυαλό θα πάψει να θυμάται, οι εικόνες θα είναι αυτές που θα μας γυρίζουν πίσω και θα μας θυμίζουν μια ζωή!

Οι φωτογραφίες λοιπόν συμβάλλουν στην “ανανέωση” της μνήμης και την επαναφορά των συναισθημάτων μας. Πόσο μάλλον όταν έχουμε τραβήξει πολύ καλές φωτογραφίες. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο λόγος που φωτογραφίζουμε; Οι στιγμές! Και όσο καλύτερη η φωτογραφία, τόσο πιο επιτυχημένη η αποστολή – τι είναι όμως αυτό που κάνει μια φωτογραφία επιτυχημένη; Ας μην μιλήσουμε για ακριβές φωτογραφικές μηχανές που δε χρειάζονται πολλά για να τραβήξεις μια πολύ καλή φωτογραφία, αλλά για μια απλή ψηφιακή κάμερα ή την κάμερα του κινητού μας.

Παρακάτω θα βρείτε 7+1 συμβουλές για το πως να τραβάτε επιτυχημένες φωτογραφίες.

1. Πλησιάστε!

Επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά προτιμήστε οι φωτογραφίες σας να είναι σε κοντινή απόσταση από την κάμερα σας έτσι ώστε να διακρίνονται εύκολα και έντονα τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου ή του ατόμου που τραβάτε. Καλύτερα να πλησιάσετε εσείς όσο μπορείτε παρά να χρησιμοποιήσετε το zoom γιατί όσο καλό zoom και να έχετε, το ανθρώπινο μάτι πάντα είναι σε θέση να ξεχωρίσει την απόσταση και να εκτιμήσει τη διαφορά.

2. Αυθορμητισμός..

Τα αυθόρμητα είναι πάντα πιο «πετυχημένα» και ωραία. Για αυτό αν το μοντέλο σας βαρέθηκε να στήνεται, τότε καθώς φεύγει μην διστάσετε να πατήσετε το κουμπί. Οι αυθόρμητες φωτογραφίες είναι αυτές που τραβάνε το ενδιαφέρον πιο πολύ και συνήθως βγαίνουν πιο ωραίες. Το στημένο.. δεν τραβάει!

3. Συνδυάστε

Όταν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα αξιοθέατο, ένα όμορφο τοπίο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα προκύψει αν συνδυάσετε και τα τρία! Κάντε τη φωτογραφία σας ακόμη πιο εντυπωσιακή τραβώντας ένα αξιοθέατο μαζί με τους φίλους σας ή με οποιοδήποτε αγαπημένο σας πρόσωπο. Μια βόλτα στη Fontana di Trevi μαζί με το ταίρι σας, το βράδυ, αποτελεί τέλειες συνθήκες για μια αξιοπρεπή φωτογραφία. Τότε έχετε μία εξαιρετική φωτογραφία με προσωπικότητα!

4. Ισορροπία και τάξη

Ίσως να μην θέλετε να εκθέσετε τα έργα σας αλλά σίγουρα θέλετε φωτογραφίες με στυλ και ομορφιά αλλά και επαγγελματισμό. Φτιάξτε το τοπίο σας με απόλυτη ισορροπία έτσι ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να βρείτε την σωστή πλευρά ώστε να μην τραβήξετε στο πλάνο σας και «άχρηστα» αντικείμενα που ίσως αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που θέλετε να αναδείξετε στην φωτογραφία σας.

5. Μακριά?? απ’ τα φώτα!

Επαγγελματικές φωτογραφίες.
Ηλιοβασίλεμα

Όσο καλά και αν έχετε στήσει το τοπίο σας, όσο ισορροπημένο και όμορφο κι αν είναι, μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς από τον κακό φωτισμό. Γι’ αυτό λοιπόν πηγαίνετε με τα νερά του φωτισμού. Προσπαθήστε να «ακολουθείτε» το φως προς όφελος σας και έτσι θα κερδίσετε και καλύτερη φωτογραφία και θα δώσετε το ύφος που θέλετε αναλόγως από το πως πέφτει το φως πάνω σας ή πάνω στο τοπίο που τραβάτε.

6. Χαρά και γέλιο παντού

Μπορείτε σε όλες σας τις φωτογραφίες να γελάτε? Έστω ένα φυσικό χαμόγελο κάνει την διαφορά αμέσως. Αυτό φυσικά σημαίνει πως περνάτε πολύ καλά εκείνη τη στιγμή και ο φακός αιχμαλώτισε αυτό το συναίσθημα ώστε να σας το θυμίζει με το πέρασμα των χρόνων.

7.Κάνε τη διαφορά!

Όλο τα ίδια και τα ίδια! Σίγουρα θέλετε τον πύργο του Άιφελ στην συλλογή σας ή το Κολοσσαίο  αλλά τι καλύτερο από το να απαθανατίσετε ίσως ένα πάρκο στολισμένο με λουλούδια δίπλα στον πύργο του Άιφελ ή τον κόσμο που κάθεται γύρω γύρω από το Κολοσσαίο. Κάντε τη διαφορά και τραβήξτε αξιοθέατα μαζί με μερικές διαφορετικές πινελιές.

Μπορεί η συμβουλή Νο 8 να μην συμβαδίζει τόσο πολύ με το υπόλοιπο άρθρο και να μην συμβάλλει στην καλύτερη λήψη φωτογραφιών αλλά σίγουρα είναι η πιο σωστή..

8. Αφήστε την κάμερα στο σπίτι

Μήπως τελικά να τραβούσαμε φωτογραφίες με το ανθρώπινο μάτι και να αφήναμε την κάμερα στο σπίτι; Οι φωτογραφίες είναι καλές αλλά η ζωή ακόμα καλύτερη, γι’ αυτό μην περνάτε τις καλύτερες στιγμές σας μέσα από έναν φωτογραφικό φακό. Live it, don’t “shoot” it!

Απαντήστε