Όλοι οι γονείς έχουν άγχος για το οτιδήποτε καινούργιο πρόκειται να συμβεί στην ζωή του παιδιού τους, ειδικά αν αυτό είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο. Γονείς μην αγχώνεστε. Σχεδόν κάθε παιδί, της 1ης Δημοτικού, έχει προσαρμοστεί στο σχολείο από τις πρώτες 10-15 μέρες. Επειδή όμως αυτό εξαρτάται λίγο και από το δικό σας χέρι, διαβάστε τις παρακάτω 8 συμβουλές που θα σαν κάνουν να βοηθήσετε το παιδί σας να ενταχθεί πιο εύκολα στο «σχολικό σύνολο».

1.Τι είναι καλύτερο από το σχολείο;

Καθώς σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχουν περισσότερα πράγματα να κάνει ένα παιδάκι, παρά το παιχνίδι, πρέπει να περάσουμε στο παιδί μας ότι στο σχολείο θα περνάει μέρες δημιουργικές και ευχάριστες. Θα κάνει φίλους και θα μάθει πολλά πράγματα. Όσο πιο εύκολα το βοηθήσουμε να το καταλάβει τόσο πιο εύκολα θα είναι πιο δεκτικό στο να γνωρίσει νέα παιδάκια και να του αρέσει η παραμονή του εκεί.

2. Ύπνος

Πρώτη μέρα στο σχολείο
Μαζί στα θρανία

Πρόγραμμα ύπνου. Ήρθε η ώρα να καθιερωθεί ώστε να μπει το παιδί σε μια σειρά και να μπορεί να συγκεντρώνεται και να μην το παίρνει ο ύπνος στο μάθημα. Μην ξεχνάτε να του διαβάζετε ένα παραμυθάκι πριν κοιμηθεί για να μπορέσει να χαλαρώσει πιο εύκολα.

3. Πρωινό ξύπνημα

Το πρωινό ξύπνημα πρέπει να είναι χαρούμενο, προετοιμάζοντας το παιδί μας για μια νέα, ευχάριστη σχολική μέρα. Ανοίγουμε τα παντζούρια να μπει φως, φτιάχνουμε ωραίο και πλούσιο πρωινό και ετοιμαζόμαστε με άνεση και χωρίς βιασύνη για το σχολείο. Ξυπνάμε πιο νωρίς για να έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

4. Τι νοιώθει το παιδί μας;

Ρωτάμε και ακούμε τους φόβους και τα συναισθήματα του παιδιού μας. Συνήθως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία που πρόκειται να αλλάξουν περιβάλλον στην καθημερινότητα τους και να γνωρίσουν νέα παιδάκια, έχουν αισθήματα φόβου και αρνητικότητας. Ακούστε τι έχει να σας πει και καθησυχάστε το.

5. Κανονισμοί της τάξης

Κάνουμε έναν μικρό διάλογο με το παιδί μας για την συμπεριφορά του μέσα στην τάξη. Να κάθεται ήσυχο στο θρανίο του, να μην ενοχλεί την ώρα του μαθήματος, να παρακολουθεί την δασκάλα του και να σηκώνει το χέρι του όταν θέλει να μιλήσει. Κάποια από αυτά ίσως να τα γνωρίζει από το νηπιαγωγείο αλλά σίγουρα δεν έχει καμία σχέση το νηπιαγωγείο με το δημοτικό, καθώς τα πράγματα είναι λίγο πιο αυστηρά.

6. Καλή σχέση γονέα – δασκάλου

Όταν έρθει η μέρα συνάντησης γονέων και δασκάλων, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ακούσετε και να δεχτείτε τις τακτικές της/του δασκάλας/ου που θα ακολουθήσει στο σχολικό έτος (δεν είναι και κάτι συνταρακτικό, λογικά πράγματα). Το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε καλές σχέσεις με τον εκπαιδευτικό και να «συμμαχήσετε» για την ομαλή ένταξη και συμπεριφορά του παιδιού σας στο νέο του σχολείο.

7. Λέμε καλά λόγια την/τον δασκάλα/ο του.

Πρώτη μέρα στο σχολείο
Πρώτη μέρα στο σχολείο

Συνήθως αρκετοί γονείς δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις – απόψεις για τους εκπαιδευτικούς κυρίως στο δημοτικό (δυστυχώς το παραπάνω δεν πέτυχε μάλλον). Όποια κακή άποψη και να έχετε για την δασκάλα του παιδιού σας δεν πρέπει να του το αναφέρετε. Με το να κακολογείτε την δασκάλα στο παιδί σας ή απλά να σας ακούει, θα του δημιουργήσετε κακή εικόνα για τον άνθρωπο που του μιλάει μέσα στην τάξη με αποτέλεσμα το μάθημα να μην το ενδιαφέρει.

8. Χρήση της τουαλέτας

Στο σχολείο συνήθως οι τουαλέτες είναι τούρκικες και το πιο πιθανό είναι να μην τις έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά το παιδί μας. Του δίνουμε τις σωστές οδηγίες για το πως να τις χρησιμοποιεί, ότι καλό θα ήταν να πηγαίνει σε κάθε διάλειμμα στην τουαλέτα παρέα με κάποιον συμμαθητή του και να μην λερώνει τις κοινόχρηστες τουαλέτες. Δεν έγινε και κάτι αν πέσει ένα χαρτί κάτω και δεν το πετάξει, αλλά σιγά σιγά θα μάθει πως να φέρεται γενικά σε κοινόχρηστους χώρους ξεκινώντας από εκεί.

 

Καλή σχολική χρονιά!