Φέτος διοργανώνεται η 10η πανελλήνια εβδομάδα οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», από τις 18 έως τις 24 Μαρτίου. Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα. Στόχος της πανελλήνιας εβδομάδας οδικής ασφάλειας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Εάν είστε γονείς, η αγορά και η σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό σας μέλημα όταν μετακινείστε με το αυτοκίνητο μαζί με τα παιδιά σας. Επιπλέον, είναι υποχρεωτικό από τον νόμο για παιδιά ηλικίας μέχρι δώδεκα ετών. Εμείς θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου προσφέροντας απλές συμβουλές.

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου για περισσότερη οδική ασφάλεια
Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Εξετάστε εάν είναι εγκεκριμένο

Πριν προβείτε σε κάποια αγορά, ελέγξτε εάν το παιδικό κάθισμα για το οποίο ενδιαφέρεστε είναι πιστοποιημένο για τη χρήση για την οποία προορίζεται. Τα καθίσματα που έχουν περάσει ελέγχους διαθέτουν μία ετικέτα- συνήθως σε πορτοκαλί χρώμα- η οποία αναγράφει το όνομα του κατασκευαστή, το επιτρεπτό βάρος του παιδιού,  την σήμανση ECE R44/03 όπως επίσης την λέξη “Universal” που υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο κάθισμα είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Επομένως, κατά την έρευνα αγοράς μην παραλείψετε να διαπιστώσετε εάν το παιδικό κάθισμα πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Επιλέξτε το κάθισμα με βάση την ηλικία, το ύψος και το βάρος του παιδιού

Ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού θα χρειαστείτε το κατάλληλο κάθισμα. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράσετε αρκετά καθίσματα μέχρι το παιδί να φτάσει σε ηλικία που δεν θα το χρειάζεται. Υπάρχουν καθίσματα που τοποθετούνται αντίθετα από τη φορά στην οποία κινείται το αυτοκίνητο και είναι κατάλληλα για βρέφη και παιδιά μέχρι 2 ετών διότι προστατεύουν καλύτερα τον αυχένα και τον θώρακα σε περίπτωση σύγκρουσης και εκείνα που τοποθετούνται κανονικά και απευθύνονται σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Τέλος υπάρχουν και ειδικά ανυψωτικά καθίσματα για παιδιά άνω των 15 κιλών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα και ποτέ στη θέση του συνοδηγού.

Σιγουρευτείτε ότι ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας

Τα παιδικά καθίσματα ποικίλουν στο μέγεθος της βάσης τους. Αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνουν διαφορετικό χώρο ανάλογα με το μέγεθος του οχήματός σας. Πριν αγοράσετε κάθισμα υπολογίστε τον ελεύθερο χώρο που χρειάζεστε στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου και επιλέξτε το κατάλληλο.

Τοποθετήστε σωστά το παιδικό κάθισμα

Η σωστή τοποθέτηση του καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική. Εάν το κάθισμα στηρίζεται στη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου, τότε πρέπει να στερεώσετε τη ζώνη σφιχτά στις κατάλληλες υποδοχές του καθίσματος ώστε εάν το κουνήσετε να μην μετακινείται παραπάνω από δύο εκατοστά. Πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν υποδοχείς ISOfix (σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να διαθέτουν το σύστημα ISOfix όλα τα νέα αυτοκίνητα) με τους οποίους η τοποθέτηση είναι πολύ εύκολη και το κάθισμα είναι ακόμη πιο σταθερό καθώς στην ουσία γίνεται ένα με το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση πάντως που το εγχειρίδιο χρήσης του καθίσματος δεν είναι κατατοπιστικό, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια στην τοποθέτηση από το κατάστημα που το αγοράσατε.

Επιλέξτε το σωστό ύφασμα

Το ύφασμα του καθίσματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε βαμβακερό ύφασμα για μεγαλύτερη άνεση του παιδιού. Επιπλέον, πρέπει να είναι αποσπώμενο ώστε να μπορείτε να το πλένετε τακτικά.  

 

Απαντήστε