Η 18η Απριλίου  έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα μνημείων και τοποθεσιών. Κάθε χρόνο με πρωτοβουλία των παραπάνω οργανισμών διοργανώνονται εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά μνημεία τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο που έχει συνταχθεί από την UNESCO. Ας δούμε όπως ποια μνημεία και χώροι αρχαιολογικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος βρίσκονται στην Αττική, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε ελεύθερα την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων.

Ακρόπολη

ημέρα μνημείων στην Αττική
Ακρόπολη

Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν το σπουδαίο αυτό αρχαιοελληνικό μνημείο. Στον Ιερό Βράχο βρίσκονται πολλά κτίσματα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής ομορφιάς και λατρευτικοί τόποι. Το Ερέχθειο, τόπος λατρείας της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, τα Προπύλαια και φυσικά ο Παρθενώνας είναι τα μνημεία που αποτελούν ένα δείγμα της χρυσής εποχής της Αθήνας. Η Ακρόπολη συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1987.

Αρχαία Αγορά

ημέρα μνημείων στην Αττική
Αρχαία Αγορά

Ένας ανοικτός χώρος που αποτελούσε τον πυρήνα της δημόσιας και κοινωνικής ζωής των Αθηναίων κατά την αρχαιότητα καθώς εκεί λάμβαναν χώρα κάθε είδους δραστηριότητες. Αποτελούσε το διοικητικό, δικαστικό και εμπορικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς οι επισκέπτες μπορούν να δουν μερικούς από τους θησαυρούς της αρχαιότητας. Ο ναός του Ηφαίστου είναι ο καλύτερα σωζόμενος αρχαίος ελληνικός ναός, ενώ απέναντι, βρίσκεται η στοά του Αττάλου που αποτελούσε το πρώτο “εμπορικό κέντρο” της αρχαιότητας. Άλλοι αρχαιοελληνικοί θησαυροί που βρίσκονται στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς και ήρθαν στο φως μετά από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών είναι το Βουλευτήριο, η Θόλος, ο βωμός των 12 θεών και η Βασίλειος Στοά.

Παναθηναϊκό Στάδιο

ημέρα μνημείων στην Αττική
Καλλιμάρμαρο

Γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, βρίσκεται ανατολικά του Ζαππείου και χρησιμοποιούνταν για την τέλεση των Παναθηναίων, της μεγαλύτερης γιορτής της Αθήνας προς τιμή της θεάς Αθηνάς. Κτίστηκε το 329 π.Χ., ενώ τοποθετήθηκαν τα μάρμαρα που είχαν αφαιρεθεί με δωρεά του Γεώργιου Αβέρωφ το 1895. Την επόμενη χρονιά αναβίωσαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνοντας ξανά ζωή στον μεγαλύτερο αθλητικό θεσμό. Σήμερα αποτελεί χώρο αρκετών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, ενώ το 2004 χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διεξαγωγής του αθλήματος της τοξοβολίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ελευσίνα

ημέρα μνημείων στην Αττική
Καλλίχορον Φρέαρ

Μία από τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας, η Ελευσίνα είναι το μέρος όπου τελούνταν τα ελευσίνια μυστήρια προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Πρόκειται για μία πόλη με πλούσια ιστορία και πολλά μνημεία συνδεδεμένα με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας. Το Καλλίχορον Φρέαρ, το μέρος όπου κάθισε η Δήμητρα όταν πρωτοπήγε στην Ελευσίνα και το Μυκηναϊκό Μέγαρο είναι μερικά από τα μνημεία που μπορούν να δουν από κοντά οι επισκέπτες.

Ιερό Ποσειδώνος και Αθηνάς στο Σούνιο

ημέρα μνημείων στην Αττική
Ιερό Ποσειδώνος και Αθηνάς

Στο ακρωτήριο που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Αττικής δεσπόζει ο ναός που έχτισαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον διεκδικητή του ονόματος της πόλης, του Ποσειδώνα. Ο ρυθμός του ναού είναι δωρικός ενώ αργότερα κατασκευάστηκε και φρούριο για να προστατευτούν οι κάτοικοι από επιθέσεις. Το Σούνιο αποτελεί μια ιδανική τοποθεσία όχι μόνο για να δείτε από κοντά το ιερό αλλά και για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα στα νερά του Αιγαίου.