Η κηπουρική είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα με πολλούς φανατικούς οπαδούς, και όχι άδικα! Γιατί εκτός από χαλαρωτική και δημιουργική, η ενασχόληση με τα λαχανικά στον κήπο είναι παράλληλα πολύ υγιεινή και για την κουζίνα μας, αποτελεί καλή γυμναστική και γίνεται συχνά πιο οικονομική για την τσέπη μας!

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλοί λόγοι να εξασφαλίσετε λίγο χρόνο για να φυτέψετε άμεσα τα πρώτα σας λαχανικά! Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει χρόνος, αλλά όχι ο χώρος;

Τα διαμερίσματα συχνά έχουν περιορισμένους εξωτερικούς χώρους και μοιράζονται τους ακάλυπτους της πολυκατοικίας με τους υπόλοιπους ενοίκους. Ένας λαχανόκηπος φαντάζει αδύνατη υπό αυτές τις συνθήκες. Κι όμως, αν υπάρχει όρεξη και δημιουργικότητα, ακόμα και το παραμικρό τετραγωνικό μπορεί να αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση ενός μικρού μποστανιού!

Φυτέψτε κατακόρυφα

Τοποθετήστε μακρόστενες γλάστρες στους τοίχους της βεράντας σας. Για το σκοπό αυτό τοποθετήστε μια ραφιέρα ή καρφώστε τις γλάστρες στον τοίχο. Μπορείτε να κρεμάσετε γλάστρες επίσης στα κάγκελα, ή να τις αραδιάσετε στο πάτωμα της βεράντας. Αποφύγετε ωστόσο το υπερβολικό «φόρτωμα», ειδικά αν ο πρόβολος είναι μικρός ή ασταθής.

Κρεμάστε γλάστρες στο ταβάνι

Χρησιμοποιήστε ειδικές αλυσίδες για να στερεώσετε τις γλάστρες στο ταβάνι του μπαλκονιού σας. Στη θέση αυτή η πρόσβαση για πότισμα θα είναι δύσκολη, οπότε θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε και ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος, το οποίο μάλιστα θα μειώνει το χρόνο που απαιτείται να αφιερώνετε στην περιποίηση των λαχανικών σας στη βεράντα.

Αγοράστε λαμπτήρες φυσικού φωτισμού

Αν οι εξωτερικοί χώροι του διαμερίσματος είναι περιορισμένοι, ή πάσχουν από έλλειψη ηλιοφάνειας, τότε κάντε τη διαφορά! Λαχανόκηπος στο εσωτερικό του σπιτιού. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε ένα δωμάτιο, το οποίο θα εφοδιάσετε με λαμπτήρες φυσικού φωτισμού.

Αξιοποιήστε τους κοινόχρηστους χώρους

Συνεννοηθείτε με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας, για να αποφασίσετε την εγκατάσταση γλαστρών στα καλά φωτισμένα σημεία του κλιμακοστασίου, στην αυλή ή στην ταράτσα. Πριν προχωρήσετε στην υλοποίηση οποιουδήποτε πλάνου, φροντίστε να εξασφαλίσετε την σύμφωνη γνώμη όλων των ενοίκων και της γενικής συνέλευσης.

Απαντήστε