Οι γερανοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από τα πολύ παλιά χρόνια από τους Αρχαίους Έλληνες για την κατασκευή κυρίως σπιτιών. Βέβαια, οι διαφορές μεταξύ των τότε και τώρα γερανών είναι εξαιρετικά μεγάλες καθώς οι σημερινοί γερανοί είναι σε θέση να ανυψώσουν πολύ βαριά αντικείμενα, να ανυψωθούν πολλά μέτρα και να κινηθούν γρηγορότερα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα είδη γερανών και ανυψωτικών συστημάτων (ονομαστικά) και πιο συγκεκριμένα για τη χρησιμότητα τους στο αναγκαίο κλάδεμα- κόψιμο δέντρων.

Ας ξεκινήσουμε με λίγες πληροφορίες για τους γερανούς:

Είδη Γερανών:

  1. ΓΕΡΑΝΟΓΕΦΥΡΕΣ
  2. ΓΕΡΑΝΟΙ ΜΕ ΠΥΛΩΝΕΣ
  3. ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ
  4. ΓΕΡΑΝΟΦΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Η κίνηση γίνεται με τους εξής τρόπους:

  1. Κίνηση ∆ια Χειρός
  2. Κίνηση Με Μηχανή Εσωτερικής Καύσης
  3. Κίνηση Με Ηλεκτροκινητήρες
  4. Κίνηση Με Ατμό
  5. Κίνηση Με Πεπιεσμένο Αέρα
  6. Κίνηση Με Πεπιεσμένο Νερό

 

Είδη Ανυψωτικών Συστημάτων:

Ανυψωτικά Μηχανήματα
Ανυψωτικά Μηχανήματα
  1. ΓΡΥΛΟΙ : Γρύλος είναι ο μηχανισμός για την ανύψωση βαρέων φορτίων
  2. ΠΑΛΑΓΚΑ : Για την ανύψωση του φορτίου χρησιμοποιούνται αλυσίδες κυκλικής διατομής ή αρθρωτές.
  3. ΚΥΛΙΟΜΕΝΑ ΦΟΡΕΙΑ ΑΝΥΨΩΣΗΣ : Τα κυλιόμενα φορεία ανύψωσης µπορούν να είναι αυτόνομα µέσα ανύψωσης ή να αποτελούν µέρος ενός µεγαλύτερου ανυψωτικού µηχανήµατος
  4. ΒΑΡΟΥΛΚΑ : Είναι διατάξεις, σταθεροποιημένες σε µια θέση. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως βοηθητικά µέσα για εργασίες σε κτίσματα και σε βιομηχανικούς χώρους.
  5. ΑΝΥΨΩΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ : Είναι μηχανήματα τα οποία ανυψώνουν και κατεβάζουν µια οριζόντια πλατφόρμα µε φορτίο σε ορισμένο ύψος.

 

Πλατφόρµες φόρτωσης

Υδραυλικές πλατφόρμες (εξέδρες, καλάθια) φόρτωσης είναι µετακινούµενες πλατφόρµες προσώπων οι οποίες διαθέτουν υδραυλικό σύστημα για την οδήγηση του καλαθιού στις διάφορες θέσεις εργασίας. 

Στην καθημερινότητα μας συναντάμε συνεχώς γερανούς, όπως για την κοπή ψηλών δέντρων στον δήμο ή στο σπίτι μας. Γερανοί που είναι κατάλληλοι για αυτήν την εργασία είναι τα γερανοφόρα οχήματα και αντίστοιχα οι πλατφόρμες φόρτωσης (καλάθια) οι οποίες μεταφέρουν άτομα που αναλαμβάνουν την κοπή των δέντρων.

Άλλα παραδείγματα χρήσης αυτού του συγκεκριμένου τύπου γερανού είναι ο καθαρισμός υαλοπινάκων, η ανακαίνιση και συντήρηση εξωτερικών κυρίως, χώρων ενός κτιρίου, στολισμός, συντήρηση κολόνων του δρόμου και καταστημάτων καθώς και βάψιμο αυτών κα.

Για την μεταφορά βαρέων αντικειμένων, (κυρίως) σε οικοδομικές εργασίες κατάλληλα είναι τα γερανοφόρα οχήματα ή γερανοί φόρτωσης οι οποίοι αντέχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη μεταφορά διότι διαθέτουν 2 κινητήρες μεγάλης ισχύος.

Κλάδεμα δέντρων

Αφού μάθαμε λίγα πράγματα για τους γερανούς, ας πούμε για την αναγκαιότητα του κλαδέματος των δέντρων μας. Όπως ο άνθρωπος χρειάζεται περιποίηση, έτσι κι ένα δέντρο σαν ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται τη δική του.

Ανά τις εποχές τα δέντρα ξεκινούν να αναπτύσσονται, να ανθίζουν ή να «πέφτουν». Ίσως όμως παρατηρήσουμε ότι κατά τη διάρκεια των εποχών τα δέντρα μας δεν αναπτύσσονται σωστά ή και καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν είναι άρρωστα. Ο σωστός τρόπος λοιπόν για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, θα πρέπει να κλαδεύουμε τα δέντρα μας τη σωστή στιγμή.

Άρα οι βασικότεροι λόγοι για να κλαδέψουμε τα δέντρα μας είναι:

  1. Για να τα προστατέψουμε από αρρώστιες
  2. Για να περνάει φως και αέρας και στα πιο κρυμμένα κλαδιά
  3. Για να το βοηθήσετε στη βλάστηση και ανθοφορία
  4. Για να μπορείτε να ελέγχετε το ύψος και σχήμα του

 

Τρόποι για να το κάνουμε αυτό: Τα ψηλά δέντρα σίγουρα δεν είναι εύκολο να τα κλαδέψουμε από μόνοι μας. Εδώ έρχεται το προηγούμενο θέμα που αναφέραμε. Οι γερανοί. Πολλές επιχειρήσεις με γερανοφόρα οχήματα, αναλαμβάνουν το κλάδεμα δέντρων με ειδικούς για τη δουλειά αυτή και έπειτα μαζεύουν όλα τα κομμένα κλαδιά.

Μην αργείτε να κλαδέψετε τα δέντρα σας. Φέρτε τους γερανούς στο σπίτι σας και δώστε τους ξανά ζωή.

Έπειτα φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς γερανούς. Πως άραγε θα χτίζαμε γερές πολυκατοικίες, θα καθαρίζαμε τα τζάμια γυάλινων πύργων, θα στολίζαμε τον δήμο μας τα Χριστούγεννα κα. ;

 

Αξιοποιήστε τους στο έπακρο!