Οι περισσότερες επιχειρήσεις, πάνω από το 50%, είναι οικογενειακές. Κάτι που σημαίνει πως ίσως να ξέρουμε καλά τον συνεργάτη που έχουμε δίπλα μας, αλλά κάνουμε κάποια λάθη που δεν βοηθούν την επιχείρηση μας να «ανέβει» και να εξελιχθεί. Παρακάτω θα δούμε 6 σημαντικά λάθη που κάνουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις:

 

  1. Που είναι τα αφεντικά;

Μια επιχείρηση θέλει οι υπάλληλοι της να εξελίσσονται μέσα από αυτή και να μαθαίνουν νέα πράγματα. Αυτό γίνεται, κατ’ επέκταση, από την ίδια εξέλιξη της εταιρείας καθώς και από την καλή διοίκηση της από τα αφεντικά. Πως όμως θα γίνει αυτό όταν τα αφεντικά δεν δημιουργούν κανένα αίσθημα αξιοκρατίας μέσα στην εταιρεία; Προφανώς και δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που «επένδυσαν» το μέλλον τους στην επιχείρηση να αρχίσουν να ψάχνουν για κάτι καλύτερο. Μην ξεχνάτε πως διατηρείτε μια επιχείρηση οικογενειακή και μη και πως είναι καθήκον σας να ικανοποιείτε και να δείχνετε ορίζοντες εξέλιξης, πέρα από τους πελάτες σας, στους υπαλλήλους σας.

  1. Ποιος κάνει τι;

Ένας είναι ο leader και αν όχι ένας τότε δύο. Ποιος είναι ο υπεύθυνος πωλήσεων; Ο υπεύθυνος προσωπικού, η γραμματέας ή ο πωλητής; Τι πρέπει να προσφέρει ο καθένας στην οικογενειακή επιχείρηση και ότι άλλο χρειάζεται; Η καλύτερη λύση είναι να κρατάτε αρχεία για τις αρμοδιότητες σας ξεχωριστά. Γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και ίσως ξεχαστούν μιας που είστε οικογένεια συναισθηματικά δεμένη. Γράψτε σε μια ατζέντα τις ευθύνες του καθενός και ακολουθήστε τες πιστά. Επίσης μην ξεχάσετε να γράψετε τις ανάγκες της εταιρείας και το πως θα μοιράζεστε τα κέρδη (σίγουρα το τελευταίο δε θα το παραλείψετε). Write it down.

  1. «Ξένη» βοήθεια

Οι περισσότεροι οικογενειακοί επιχειρηματίες δεν επιτρέπουν σε έναν σύμβουλό επιχειρήσεων να βοηθήσει την επιχείρηση καθώς αυτή η θέση φυσικά προορίζεται για ένα μέλος από την οικογένεια τους. Λάθος. Ένας σύμβουλος πρέπει να υπάρχει στις επιχειρήσεις και καλό θα ήταν να μην είναι μέλος της οικογένειας. Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν στην επιχείρηση και αν επικρατεί χάος, να διορθωθεί. Πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις δεν το κάνουν αυτό γιατί πιστεύουν πως ο σύμβουλος «εισβάλλει» στην οικογένεια τους.

  1. Συναισθηματικοί Παράγοντες

Οικογενειακές επιχειρήσεις
Οικογενειακές επιχειρήσεις

Αφού δουλεύουμε με την οικογένεια νιώθουμε ότι έχουμε δίπλα μας άτομα που εμπιστευόμαστε και μπορούμε να «διαχειριστούμε» όπως θέλουμε, να τα «βολέψουμε» σε καλές θέσεις ακόμη και να τα επικρίνουμε. Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να δουλέψουμε αντικειμενικά. Κάτι το οποίο κάνει πολύ κακό στην επιχείρηση, διότι δεν κρίνουμε σωστά τις ικανότητες, τα λάθη και τα σωστά των υπαλλήλων μας καθώς βγάζουμε προς τα έξω πολλούς συναισθηματικούς παράγοντες που μας συνδέουν με την οικογένεια μας. Συχνά κρίνουμε λάθος τις ικανότητες των συγγενών μας και αδικούμε άλλους υπαλλήλους ή συγχωρούμε μεγάλα λάθη που βλάπτουν με τον καιρό την επιχείρηση. Πρέπει λοιπόν κάθε οικογένεια που αποφασίζει να ανοίξει επιχείρηση από κοινού, να είναι έτοιμη να λειτουργήσει αντικειμενικά, με λογική ειδάλλως τσάμπα κόπος, χρόνος και χρήμα. Think about it.

  1. Κοινή ηγεσία

Η κρίση του ηγέτη της επιχείρησης, όπως προαναφέραμε, πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην επηρεάζεται από την ψυχολογία του οικογενειακού θεσμού. Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ηγέτες στην επιχείρηση, πρέπει να ακολουθείται το ίδιο μοτίβο αλλά και η ίδια ηγεσία. Πρέπει οι ηγέτες να συμφωνούν μεταξύ τους ή, επειδή είναι δύσκολο να έχουμε ίδιες απόψεις με άλλο άτομο, να καταλήγουν σε μια κοινή στρατηγική χωρίς εντάσεις και διαπληκτισμούς και χωρίς να μπερδεύουν τους υπαλλήλους για το ποιανού την εντολή να υπακούσουν, ειδάλλως τα μέτωπα θα γίνουν δύο και η εταιρεία.. καμία!

  1. Ανεπαρκής επικοινωνία

Οι ιδιοκτήτες των οικογενειακών και μη, επιχειρήσεων, πρέπει να επικοινωνούν επαρκώς μεταξύ τους για την σωστή λειτουργία της επιχείρησης. Να γνωρίζει ο ένας τις κινήσεις και τις ιδέες του άλλου καθώς και να λύνουν τις διαφορές τους με σύνεση. Πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ικανότητες του κάθε μέλους της οικογένειας ώστε να τοποθετηθούν και στις κατάλληλες θέσεις μέσα στην εταιρεία. Ένας ο οποίος πήρε την θέση της διοίκησης επειδή η «από γενιά σε γενιά» το επέτρεψε, δε σημαίνει ότι είναι και ικανός να διοικήσει.

 

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε που βαδίζουμε όταν ανοίγουμε μια δική μας επιχείρηση όπου τα μέλη της απαρτίζονται από την ίδια μας την οικογένεια. Σίγουρα είναι οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε περισσότερο αλλά μπορεί να οδηγηθούμε στην «πτώση» της επιχείρησης αν δεν το χειριστούμε σωστά. Πριν ανοίξετε μια οικογενειακή επιχείρηση σκεφτείτε το διπλά.