Ethnic Food Special

Μεγάλη η Αθήνα, πολλές οι κουλτούρες που συνυπάρχουν, καθεμία με την κουζίνα της. Φιλομαθείς Μεσόγειοι εμείς, σε τίποτα δεν λέμε «όχι», όλα τα καλοδεχόμαστε, τα δοκιμάζουμε, τα βάζουμε στη γαστρονομική μας ατζέντα… Η πρώτη εξωτική άφιξη στην πόλη μας – ethnic food – ήταν τα κινέζικα μαγαζιά, που ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας έφτασαν σε χρόνο-ρεκόρ στα προάστια, η Ιαπωνία και το σούσι έκαναν νωρίς την υπόκλιση τους στην Πλάκα ήδη από τα τέλη των ’70s, όμως το σαρωτικό κύμα ξεκίνησε δύο δεκαετίες αργότερα και συνεχίζει να εξαπλώνεται, βάζοντας στο παιχνίδι σεφ με αξιώσεις και fun/κοσμοπολίτικη διάθεση.

Ανά δεκαετίες..

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τα λιβανέζικα κέντησαν με κίμπε και χούμους γειτονιές της Αθήνας, τα μεξικάνικα, ή μάλλον Tex-Mex, μετρούν κιόλας πάνω από 30 χρόνια. Η Ταϊλάνδη έβαλε μπροστά μας ένα μπολ με Pad Thai noodles στα μισά της δεκαετίας του ’90, αλλά χρειάστηκε να περάσει ακόμη λίγος καιρός για να γευτούμε αυθεντικά ινδικά κάρι. Τα ωραία της «βαθιάς» Λατινικής Αμερικής μας ήρθαν τελευταία δυναμικά στη nikkei εκδοχή τους, ήτοι μια μείξη περουβιανών και γιαπωνέζικων στοιχείων και μόλις τώρα ξεκινούν να εμφανίζονται εστιατόρια με κλασικά βολιβιανά ή πορτορικάνικα πιάτα.

Πάντως, αν υπάρχει κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά στην ethnic σκηνή της πόλης, αυτό είναι η ένωσή της με το streetfood. Σε εκρηκτική ανάπτυξη και οι δύο τάσεις, δεν αφήνουν στον Αθηναίο περιθώριο να τις αγνοήσει, αφού σε κάθε δεύτερη γωνιά του δρόμου σκοντάφτει πάνω σε φαλάφελ, tortillas, noodles και tandoori. Λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο budget της εποχής και πάνω σε αυτόν τον πολυδαίδαλο κουζινικό χάρτη, τα nachos, τα φαλάφελ και οι λοιπές ethnic food λιχουδιές διεκδικούν –εξίσου με τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα– το lunch break, μια casual βραδινή βόλτα στην πόλη ή μια παρεΐστικη μάζωξη στο σπίτι που αποκτά (χάρη στο delivery ή το take away ) εξωτική χροιά.

Είτε ακολουθεί γαστρονομικούς δρόμους και σερβίρεται σε κάποιο κοσμικό σημείο είτε πουλιέται σε μια γωνίτσα ως εξαίσιο μοσχομυριστό streetfood, το ethnic φαγητό παίζει δυνατά στο γαστρονομικό μέλλον της πόλης μας.