Τα τελευταία χρόνια μαθητές και γονείς παραμένουν στο δίλημμα σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό μετά το σχολείο, για το «τι επάγγελμα θα κάνω;». Κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης ίσως και να έχουν την λύση σε αυτό το δίλημμα, ίσως όμως να μην είναι ικανοποιητική για τον νέο αφού μπορεί να του αρέσουν παραπάνω από 1 επαγγέλματα. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να πιστεύουμε πως το επάγγελμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι είναι εκείνο που έχει μέλλον.. Άρα μιλάμε για 100% οικονομική άνεση και όχι αρέσκεια του επαγγέλματος, εκτός αν πέσουμε στην περίπτωση όπου το επάγγελμα αρέσει και είναι κερδοφόρο.

Βασιζόμενοι σε αυτή τη λογική, θα προσπαθήσουμε, με βάση τις τελευταίες μελέτες – έρευνες στο συγκεκριμένο αντικείμενο, να σας παραθέσουμε ορισμένα από τα Τα επαγγέλματα φαίνεται να είναι τα εξής ακόλουθα:

1. Πληροφορική: 

Η πληροφορική είναι παντού. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον κλάδο αυτό ο οποίος έχει εισχωρήσει σε όλους σχεδόν τους τομείς της καθημερινότητάς μας (από την υγεία έως και το στρατό και τις επιχειρήσεις). Όλα είναι πληροφορική.

2. Τουριστικά:

Ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα στη χώρα μας, κάτι που οφείλεται στις συνεχώς αναπτυσσόμενες ξενοδοχειακές μονάδες και resort οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

3. Γεωργία:

Πλέον οι αγρότες μπορεί να είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Αυτό σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που δίνονται συνεχώς στο συγκεκριμένο κλάδο, καθώς και σε συνδυασμό με την τάση των νέων να επιστρέφουν στην επαρχία, μας αποδεικνύει την ανάπτυξη της γεωργίας τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.

4. Ασφαλιστική – Στατιστική:

Σκέψεις για την επαγγελματική κατάρτιση.

Πλέον η ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη παίρνει την σκυτάλη για την ζήτηση από τις παροχές υγείας και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, μετά την κατάρρευση του ασφαλιστικού κρατικού συστήματος, κάτι το οποίο αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση.

5. Ναυτιλιακές σπουδές: 

η ναυτιλία είναι ένας κλάδος ο οποίος δεν επηρεάζεται από την εγχώρια οικονομία μιας χώρας αλλά από την παγκόσμια οικονομία. Είναι ένας κλάδος ο οποίος συνεχώς θα αναπτύσσεται είτε εκτός είτε εντός της χώρας μας.

6. Εργοθεραπεία:

Τα τελευταία χρόνια, με την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών επάνω στο αντικείμενο, όλο και περισσότερο εμφανίζεται η τάση να αναζητούνται εργοθεραπευτές. Η ύπαρξη ενός μόνο τμήματος σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, το καθιστούν ως ένα από τα επαγγέλματα με μέλλον.

7. Ψηφιακή Τεχνολογία – Τηλεπικοινωνίες – Ηλεκτρονικό Εμπόριο (eshop):

Τα e-shops σπάνε το φράγμα του τοπικού αγοραστικού κοινού και απευθύνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε εποχές κρίσης προσφέρουν εν δυνάμει αυξημένα έσοδα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ωστόσο για τις τηλεπικοινωνίες, δε σταμάτησαν, δε σταματούν και δε θα σταματήσουν να υπάρχουν.

8. Ενέργεια – Πράσινη τεχνολογία:

Μπορεί να μας ακούγεται μακρινό αλλά δεν είναι. Η εποχή όπου θα αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ήδη εδώ, είναι ήδη έτοιμα και «ενεργούν».

 

 

Πάντα οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά να διαλέξουν το επάγγελμα που πραγματικά τους αρέσει για να μπορούν στο μάκρος της ζωής τους να είναι ευτυχισμένα με την επιλογή τους και να μην κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Πάντα θα έχουμε ανάγκη το κέρδος για να ζήσουμε, αλλά τουλάχιστον ας ζήσουμε ευτυχισμένα.