Στην δύσκολη εποχή της κρίσης που διανύουμε, προσπαθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση με επιτυχία. Δυστυχώς όλο αυτό μας αναγκάζει να ζούμε διαφορετικά απ’ ότι ζούσαμε και να περιοριζόμαστε οικονομικά. Το σπίτι, η οικογένεια, το αυτοκίνητο και τα λοιπά γενικά έξοδα της καθημερινότητας είναι οι υποχρεώσεις που προσπαθούμε να «βγάλουμε πέρα». Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το αυτοκίνητο και συγκεκριμένα για έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης της βενζίνης.

 

Έξυπνοι τρόποι για την εξοικονόμηση της βενζίνης:

1)    Διατήρησε σταθερή ταχύτητα 50-70 χλμ/ώρα. Η πολύ χαμηλή ταχύτητα αλλά ακόμη περισσότερο, η πολύ υψηλή, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου με αποτέλεσμα να πετυχαίνεις κάθε άλλο πέρα από εξοικονόμηση βενζίνης.

2)  Οδήγησε ομαλά και με προσοχή πάντα! Να αποφεύγεις τις απότομες αλλαγές ταχυτήτων, τους ελιγμούς και τα φρεναρίσματα. Drive safe!

3)    Δυστυχώς όπως στο σπίτι έτσι και στο αυτοκίνητο το air-condition είναι μια άνεση που πληρώνεται ακριβά. Για αυτό προσπάθησε να χρησιμοποιείς το κλιματιστικό μόνο όταν, όχι μόνο ο τζίτζικας αλλά κι εσύ, «σκάς». Γιατί κλιματιστικό= βενζίνη!

πρατήρια βενζίνης.

4)    Όταν βρίσκεσαι σε δρόμους που το traffic είναι ανυπόφορο και αν πάρεις κι έναν υπνάκο δεν έγινε τίποτα, προτίμησε να σβήνεις τελείως τον κινητήρα.

5)    Όταν είναι επιτρεπτό και μπορείς φρόντισε να επιταχύνεις χρησιμοποιώντας την μακρύτερη δυνατή ταχύτητα.

6)    Αν το αυτοκίνητο σου έχει την επιλογή «cruise» προτίμησε να την χρησιμοποιήσεις  καθώς με τον  αυτόματο πιλότο μπορείς να  διατηρείς σταθερή ταχύτητα με αποτέλεσμα να καις λιγότερο καύσιμο.

7)    Όταν έδωσες σήματα θυμάσαι ένα που έλεγε «Η υπερφόρτωση του αυτοκινήτου (εντός και εκτός (πορτ παγκαζ – οροφή)) συμβάλλουν στην γρηγορότερη κατανάλωση  καυσίμου»; Κάτι θα ήξεραν και το έλεγαν και σε ανάγκασαν να το μάθεις.

8)    Στις κακές καιρικές συνθήκες (δυνατός αέρας) η αεροδυναμική του αυτοκινήτου σου είναι αυτή που το κρατάει ασφαλές. Εάν έχεις ανοιχτά παράθυρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα κλείσεις και να μην «ζορίζεις» το αυτοκίνητο και «καίει» καύσιμα.

9)    Η σωστή συντήρηση του οχήματός σου είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ασφαλή οδήγηση αλλά σε βοηθά και στην οικονομία καυσίμου! Πραγματοποίησε λοιπόν τα καθιερωμένα, τακτικά  σέρβις και την αλλαγή λαδιών, ακριβώς όπως ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου. Στο κάτω κάτω σχεδόν ζεις εκεί μέσα, δε νομίζω να θες να «χάσεις» το κινητό σπίτι σου.

10)    Τα λάστιχα παίζουν σημαντικό ρόλο και για την ασφάλεια σου αλλά και για την κατανάλωση καυσίμου. Πρέπει να τα διατηρείς στην σωστή πίεση και να τα ελέγχεις τακτικά για την πίεση.

 

Με τα παραπάνω ίσως να μην καταφέρεις για 1 μήνα να κάνεις χιλιάδες χιλιόμετρα με 20€ αλλά σίγουρα θα μειώσεις την συχνότητα που έβαζες έως τώρα βενζίνη.

Απαντήστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.