Το ποδήλατο είναι ένα περίφημο μέσο μεταφοράς, που όμως συχνά αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε για τις μετακινήσεις μας στο αστικό περιβάλλον. Σε αντίθεση με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπου η ποδηλασία είναι κυρίαρχο μεταφορικό μέσο – χαρακτηριστικό παράδειγμα το Άμστερνταμ – οι ελληνικές πόλεις φιλοξενούν πιο σπάνια ποδηλάτες. Τυχαίο; Για να δούμε…

Όσο φανταστική και αν ακούγεται η ιδέα του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις, δυστυχώς η εφαρμογή της στην πράξη δεν είναι πάντα ρόδινη. Η αιτία είναι μια σειρά από κίνδυνοι, που γεννούν αμφιβολίες και λειτουργούν αποτρεπτικά. Αλήθεια, εσείς θα χρησιμοποιούσατε το ποδήλατο στην πόλη;

Διαβάστε μερικά από τα θετικά και τα αρνητικά της … υπόθεσης, πριν δώσετε μια βιαστική απάντηση!

Τα υπέρ

  • Το ποδήλατο είναι ένα εντελώς ανέξοδο μέσο! Τα μόνα χρήματα που διαθέτει ο ποδηλάτης είναι εκείνα της αρχικής αγοράς. Η μετέπειτα χρήση δεν απαιτεί καθόλου δαπάνες για καύσιμα, ενώ σπάνια χρειάζεται σέρβις. Επίσης, η μη κατανάλωση καυσίμων καθιστά το ποδήλατο ως το πιο φιλικό για το περιβάλλον μέσο μεταφοράς!
  • Η ποδηλασία είναι τρόπος γυμναστικής, και μάλιστα από τις πλέον αποτελεσματικές για την γράμμωση των ποδιών και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Τα ποδήλατα κατέχουν περίοπτη θέση στις αίθουσες των γυμναστηρίων, ωστόσο η ποδηλασία σε εξωτερικό περιβάλλον είναι σίγουρα πιο ευχάριστη!

Τα κατά

  • Η ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος είναι συχνά επιβαρυμένη από καυσαέρια, ιδιαίτερα στο κέντρο μιας πρωτεύουσας όπως η Αθήνα. Η έκθεση στους ρύπους λειτουργεί επιβαρυντικά για την υγεία και δεν είναι καλό να εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε αυτούς, εκτός αν χρησιμοποιούμε κατάλληλη μάσκα προστασίας.
  • Οι δρόμοι της Αθήνας δεν είναι σχεδιασμένοι για ποδηλασία. Τουλάχιστον όχι σε όλες τις περιοχές της! Η πολεοδομική διάταξη λοιπόν ενέχει σοβαρή επικινδυνότητα για τους ποδηλάτες. Επιπλέον, οι οδηγοί δεν έχουν συνηθίσει να συνυπάρχουν με τα ποδήλατα, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουμε τελικά; Η δική μας απάντηση είναι στο ποδήλατο, ναι! Πάντα βέβαια με μεγάλη προσοχή και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας: δηλαδή εφοδιασμός με ειδικό κράνος και επιλογή διαδρομών που να είναι φιλικές για τους ποδηλάτες!