Από το 2012, η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Σχολικών Γευμάτων. Είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη σωστή προετοιμασία γευμάτων για τα παιδιά και την αξία της σωστής διατροφής. Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή  ημέρα, σας παρουσιάζουμε έναν πολύ πρακτικό και εύκολο οδηγό για να προετοιμάσετε ένα υγιεινό και λαχταριστό κολατσιό για τα παιδιά σας.

Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει

Συζητήστε με το παιδί σας για τις προτιμήσεις του και προετοιμάστε μαζί το γεύμα που θα πάρει μαζί του. Εάν μπει στη διαδικασία να το επιλέξει και να το ετοιμάσει μαζί σας, δεν υπάρχει περίπτωση να το φέρει πίσω. Μπορείτε να κόψετε με διαφορετικούς τρόπους τα φρούτα και να δώσετε σχήμα στα σάντουιτς ώστε να προκαλέσει ενθουσιασμό στο παιδί και η διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού να ξεφύγει από τη μονοτονία.

Μιλήστε για την αξία της υγιεινής διατροφής

Πολλά παιδιά επηρεάζονται από τους συμμαθητές τους στο θέμα του κολατσιού. Ίσως τα πατατάκια και τα γλυκά είναι απολαυστικά αλλά σίγουρα δεν είναι θρεπτικά. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τις διατροφικές συνήθειες των συμμαθητών τους στο σχολείο, με αποτέλεσμα να τρέφονται με χαμηλής διατροφικής αξίας σνακ. Κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωποι με τη διαμαρτυρία των παιδιών σας για το γεύμα που τους έχετε ετοιμάσει, εξηγήστε τους πόσο σημαντικό είναι για το μυαλό και την μάθηση να τρέφονται σωστά.

Συνδυάστε τρόφιμα που περιλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών

Ένα θρεπτικό και ισορροπημένο κολατσιό πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, γαλακτοκομικά και λαχανικά ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν όλα τα συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για να επιλέξετε το σχολικό γεύμα χωρίς να επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ολικής αλέσεως και συνδυάστε χρωματιστά λαχανικά σε sticks. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε πολύχρωμα και ξεχωριστά γεύματα τα οποία με την ποικιλία τους, θα ενθουσιάσουν το παιδί σας αφού θα είναι σε θέση να απολαμβάνει διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε μέρα. Μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε και λιχουδιές όπως muffins ή και κομμάτια σοκολάτας που θα δελεάσουν το παιδί σας να φάει όλο το κολατσιό του!

Χρησιμοποιήστε κατάλληλα δοχεία

Όσο σημαντική είναι η ετοιμασία του σχολικού γεύματος, άλλο τόσο είναι και το σωστό πακετάρισμα. Όταν περιλαμβάνετε συσκευασμένες τροφές φροντίστε να έχουν εύκολο άνοιγμα, διότι για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε δοχεία φαγητού πολλαπλών χρήσεων που θα κάνουν το κολατσιό πιο διασκεδαστικό. Αξιοποιήστε δοχεία με αρκετές θέσεις για να ξεχωρίσετε τα σνακ που έχετε ετοιμάσει.

Βάλτε φαντασία

Ένα σωστά προετοιμασμένο γεύμα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα έχει μεγάλες πιθανότητες να καταναλωθεί από το παιδί και να τραβήξει την προσοχή των συμμαθητών του. Εκτός από τα σάντουιτς ή τις λιχουδιές που θα επιλέξετε, συνοδέψτε το γεύμα του με χαρτοπετσέτες με τους αγαπημένους του ήρωες ή χρωματιστά πιρούνια. Έτσι το κολατσιό του θα γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό και θα ανυπομονεί για το διάλειμμα!