Όσοι ταλαιπωρείστε από αλλεργίες γνωρίζετε το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα. Όταν δε, πρόκειται για αλλεργία σε τροφές τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Τι συμβαίνει όμως όταν θέλετε να δειπνήσετε έξω; Για να μην βρίσκεστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για συστατικά κρυμμένα σε τροφές που μπορούν να σας προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, διαβάστε τα παρακάτω και προετοιμαστείτε για να περάσετε ξέγνοιαστα χωρίς να χαλάσει η διάθεσή σας.

Επικοινωνήστε με το εστιατόριο

Ένα απλό τηλεφώνημα θα απαντήσει όλα σας τα ερωτήματα. Μιλήστε με τον υπεύθυνο του εστιατορίου και θα διαπιστώσετε εάν ο σεφ και το υπόλοιπο προσωπικό καταλαβαίνουν τις ανάγκες σας και μπορούν να διασφαλίσουν την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την αποφυγή αλλεργιογόνων ουσιών. Επιπλέον, τα περισσότερα εστιατόρια διαθέτουν online καταλόγους προσφέροντάς σας τη δυνατότητα να ελέγξετε το μενού και να ενημερωθείτε για τον τρόπο παρασκευής και τα συστατικά των πιάτων.

Επιλέξτε απλά πιάτα

Η πιθανότητα να πάθετε κάποια αλλεργία μειώνεται σημαντικά εάν τα πιάτα που θα επιλέξετε παρασκευάζονται από απλά υλικά. Καλό θα είναι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα εστιατόριο, να αποφύγετε σάλτσες και γλυκά, για των οποίων τα συστατικά δεν μπορείτε να είστε σίγουροι. Ελέγξτε επίσης, εάν στον κατάλογο υπάρχει σήμανση για ενδεχόμενο ύπαρξης αλλεργιογόνων ουσιών.

Ποια είναι η κατάλληλη κουζίνα για εσάς;

Ίσως έχετε επιθυμήσει να φάτε το αγαπημένο σας κινέζικο. Με προσοχή όμως! Στα πιάτα, κυρίως της ασιατικής κουζίνας, περιλαμβάνονται συστατικά και τροφές οι οποίες είναι ύποπτες για την εμφάνιση αλλεργιών. Πριν αποφασίσετε να απολαύσετε κάποιο ιδιαίτερο φαγητό, ελέγξτε προσεκτικά τα συστατικά του ή ζητήστε διευκρινίσεις από το προσωπικό του εστιατορίου.

Έχετε μαζί σας φάρμακα

Εάν ανήκετε σε εκείνους που η αλλεργία τους είναι αρκετά σοβαρή, δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνέψετε. Πριν γευματίσετε έξω, προμηθευτείτε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ώστε να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποια αναπάντεχη αλλεργική αντίδραση.

Ενημερώστε το προσωπικό

Μην αισθάνεστε άβολα να μιλήσετε με το προσωπικό πριν παραγγείλετε ένα φαγητό. Η πρόληψη μπορεί να σας γλιτώσει από ένα δυσάρεστο συμβάν. Επομένως, ενημερώστε τους για την αλλεργία σας σε συγκεκριμένα συστατικά, επισημαίνοντας πως ακόμα και σε μικρή ποσότητα μπορούν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα και ζητήστε να σας ενημερώσουν για τα πιάτα που προσφέρουν.

Μην συμβιβάζεστε

Εάν αντιμετωπίσετε αδιαφορία ή καταλάβετε πως οι υπεύθυνοι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες σας, είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί ο φόρτος δουλειάς δεν τους το επιτρέπει,  μη διστάσετε να δοκιμάσετε κάποιο άλλο μέρος. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να είστε αγχωμένοι και να μην απολαύσετε το γεύμα σας φοβούμενοι ότι δεν έχει προετοιμαστεί σωστά. Βάλτε την υγεία σας πάνω από όλα!