Η επίπλωση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινής μας ζωής και της διακόσμησης στο σπίτι μας. Οφείλουν λοιπόν να αντέχουν στον χρόνο, να είναι καλαίσθητα και λειτουργικά. Το δίλημμα όμως που τίθεται είναι: Χειροποίητα ή έτοιμα έπιπλα;

Και οι δύο τύποι επίπλωσης παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, σε επίπεδο ποιότητας, λειτουργικότητας και φυσικά τιμής…. Συγκεντρώσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιλογής, για να γίνει το crush test! Η τελική απόφαση όμως θα είναι δική σας…! 

Έτοιμα έπιπλα

Tα καταστήματα διαθέτουν μεγάλη ποικιλία διαχρονικών και μοντέρνων επίπλων που ικανοποιούν κάθε γούστο.

  • Η ποιότητα είναι μείζονος σημασίας. Τα περισσότερα έτοιμα έπιπλα κατασκευάζονται από MDF ή Νοβοπάν, υλικά τα οποία αποτελούνται από ίνες ή πολύ μικρά κομμάτια ξύλου πεπιεσμένα μαζί. Αν και οι χρήσεις τους επεκτείνονται σε πολλές κατασκευές, δεν είναι αδιάβροχα και η αντοχή τους είναι μειωμένη σε σύγκριση με τα χειροποίητα καθώς το ξύλο απαιτεί αρκετή προσοχή και φροντίδα.
  • Το κόστος είναι ακόμα ένας παράγοντας στην επιλογή επίπλων. Σίγουρα τα έτοιμα έπιπλα που βρίσκετε σε καταστήματα είναι πιο οικονομικά από τα χειροποίητα, σε επίπεδο πρώτων υλών, αλλά να θυμάστε ότι η τελική τιμή διαμορφώνεται συνυπολογίζοντας το κέρδος του επιχειρηματία.
  • Το μέγεθος των έτοιμων επίπλων είναι προκαθορισμένο. Καλό θα ήταν λοιπόν να γνωρίζετε ακριβώς τις διαστάσεις του χώρου σας ώστε να μην αγοράσετε κάτι το οποίο τελικά δεν θα ταιριάζει στο σπίτι σας. Το σημαντικότερο είναι με την κατάλληλη επίπλωση να μεγιστοποιήσετε την άνεση και τη λειτουργικότητα του χώρου.

Χειροποίητα έπιπλα

Πολλοί επιλέγουν ξυλουργούς ώστε να κατασκευάσουν τα έπιπλα με τα οποία θα διακοσμήσουν το σπίτι τους. Η διαφορά συγκριτικά με τα έτοιμα έπιπλα όσον αφορά το κόστος είναι σημαντική, γεγονός που αποτρέπει πολλούς από μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο διαφορές υπάρχουν και σε άλλα θέματα.

  • Η ποιότητα είναι ανώτερη. Για την κατασκευή χειροποίητων επίπλων χρησιμοποιείται συνήθως μεγαλύτερης αντοχής και πυκνότητας ξυλεία. Επομένως το αποτέλεσμα είναι διαχρονικό με υψηλή αντοχή σε υγρά και χτυπήματα.
  • Κατασκευάζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες σας. Με την επιλογή του χειροποίητου επίπλου έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το σχέδιο που ταιριάζει στον χώρο και τις ανάγκες σας. Επιπλέον, εάν απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο τεχνίτη μπορείτε να αποκτήσετε ένα έπιπλο το οποίο έχετε δει σε σελίδες περιοδικών αλλά η τιμή του μοιάζει απαγορευτική. Τέλος, η πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και τύπων ξύλου θα ικανοποιήσει απόλυτα κάθε σας απαίτηση και θα αποκτήσετε μοναδικά έπιπλα που αντανακλούν την προσωπικότητά σας.
  • Εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εργονομία. Ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν περιορισμένο χώρο αποζητούν περισσότερες αποθηκευτικές λύσεις από τα έπιπλά τους. Η επιλογή χειροποίητων επίπλων σας προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε σε αυτά επιπλέον χώρους αποθήκευσης. Επιπρόσθετα, προσδίδουν μεγαλύτερο κύρος στον χώρο καθώς συνδυάζουν αυθεντικότητα και  υψηλή αισθητική.