Αν και ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου, η αφθονία του φυσικού φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας δεν είναι πάντα δεδομένη. Ο προσανατολισμός του κτιρίου, η εσωτερική διαρρύθμιση και το μέγεθος των ανοιγμάτων του σπιτιού μας, είναι μερικοί από τους παράγοντες που εμποδίζουν το φυσικό φως να πλημμυρίσει το σπίτι μας.

Αν δεν είστε και πολύ ευχαριστημένοι με την ποσότητα φυσικού φωτός που φτάνει μέσα στο σπίτι σας, τότε δοκιμάστε μερικά έξυπνα τρικ για να απολαύσετε ένα σπίτι λουσμένο στο φως!

Χρησιμοποιήστε καθρέπτες

Οι καθρέφτες είναι μια πολύ καλόγουστη και παράλληλα πρακτική λύση για να ενισχύσετε τον φυσικό φωτισμό στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας. Οι μεταλλικές επιφάνειες των καθρεπτών θα διπλασιάζουν την ένταση του φωτός που μπαίνει από τις πόρτες και από τα παράθυρα. Μην διστάσετε λοιπόν να καλύψετε με καθρέπτες τους τοίχους, αλλά και τις επιφάνειες των επίπλων σας. Καθιερώστε τους καθρέπτες από τις κρεβατοκάμαρες μέχρι και το σαλόνι σας!

Διαλέξτε φωτεινές αποχρώσεις για τους τοίχους

Σε αντίθεση με τις σκούρες αποχρώσεις που απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, τα ανοιχτά χρώματα έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν και να διαχέουν το φως. Χρησιμοποιήστε λευκά, κρεμ και γκρι χρώματα για τους τοίχους και για το δάπεδο. Προσοχή όμως με τους τόνους του ανοιχτού κίτρινου, γιατί αν και απαλοί έχουν την τάση να σκοτεινιάζουν τους χώρους.

Βάλτε στα παράθυρα στόρια αντί για κουρτίνες

Οι βαριές κουρτίνες εμποδίζουν την διέλευση του φυσικού φωτός από τα παράθυρα, οπότε δεν είναι καλή ιδέα για σκοτεινά δωμάτια. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε στόρια, ειδικά στα μικρά παράθυρα. Επίσης, σκεφτείτε την πολύ μοντέρνα εναλλακτική των σκιάστρων από μπαμπού, τα οποία κόβουν την ορατότητα, αλλά επιτρέπουν μεγαλύτερο ποσοστό των ακτίνων του ήλιου να περάσει στο εσωτερικό του χώρου.

Κατασκευάστε φεγγίτες

Οι φεγγίτες είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί για το φυσικό φωτισμό ενός χώρου, συγκριτικά με τα παράθυρα. Είναι ιδανικές δίοδοι φωτός για τη σοφίτα ή για τα κεκλιμένα στέγαστρα, που εμποδίζουν τις ηλιακές ακτίνες να φτάσουν στο σπίτι. Για την σωστή τοποθέτησή τους, αναζητήστε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρχει διαρροή νερού όταν βρέχει.

Συμπληρώστε τον φωτισμό με λαμπτήρες φυσικού φωτός

Αν ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού σας είναι εξαιρετικά σκοτεινός, τότε εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε λαμπτήρες φυσικού φωτός. Αυτή είναι μια πραγματικά καλή λύση για τα τυφλά δωμάτια, για τους σκοτεινούς διαδρόμους ή για τα χολάκια χωρίς παράθυρα. Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία λαμπτήρων, που θα καλύψουν τις ανάγκες των σκοτεινών γωνιών του σπιτιού σας.