Η 15η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Στην εποχή του διαδικτύου που διανύουμε όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά με κυριότερα πλεονεκτήματα αυτά της εξοικονόμησης χρόνου και των καλύτερων προσφορών. Η τάση των online αγορών εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Οι αγορές όμως μέσω διαδικτύου μπορεί να κρύβουν κινδύνους για τους οποίους οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Διαβάστε τα παρακάτω πριν κάνετε την επόμενη ηλεκτρονική σας αγορά.

Οδηγός για ασφαλείς διαδικτυακές αγορές, safe online shopping
ασφαλές online αγορές

Επιλέξτε γνωστούς ιστότοπους

Η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά ελαττώνεται όταν επιλέγετε να κάνετε τις αγορές σας από sites που είναι αρκετά δημοφιλή και ειδικεύονται στις online αγορές. Μην εμπιστεύεστε ιστότοπους που δεν γνωρίζετε ακόμα και αν διαθέτουν πολύ μεγάλες προσφορές. Εάν επισκεφθείτε γνωστά sites θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε τις ακριβείς περιγραφές των προϊόντων που πωλούνται όπως επίσης και κριτικές από άλλους καταναλωτές. Αν παρόλα αυτά επιλέξετε κάποιο όχι τόσο γνωστό site βεβαιωθείτε ότι έχει το σωστό πρωτόκολλο ασφαλείας. Αυτό θα το διαπιστώσετε κοιτάζοντας τη διεύθυνση. Θα πρέπει να ξεκινά από https:// (όπου το s σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος είναι ασφαλής) και να συνοδεύεται από ένα λουκέτο στην κάτω δεξιά γωνία του browser ή ακριβώς δίπλα από την ηλεκτρονική διεύθυνση.

Προσέξτε ποια προσωπικά στοιχεία δίνετε

Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε σελίδες που ζητούν πολλά προσωπικά στοιχεία. Εάν παρατηρήσετε ότι σας ζητούν πολλές πληροφορίες για κάποιον προϊόν που θέλετε να αγοράσετε, καλό θα ήταν να κλείσετε αμέσως τη σελίδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε την ημερομηνία γέννησης ή τους κωδικούς της τράπεζας.

Να είστε υποψιασμένοι απέναντι σε περίεργες προσφορές

Μπορεί μια μεγάλη προσφορά στα αγαπημένα σας παπούτσια ή σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή να μοιάζει δελεαστική, η πιθανότητα όμως να είναι και πραγματική είναι ελάχιστη. Αποφύγετε τις σελίδες που διαφημίζουν προϊόντα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές γιατί υπάρχει κίνδυνος να χρεωθείτε με υπέρογκα ποσά ή να πέσετε θύμα ενός κακόβουλου λογισμικού.

Χρησιμοποιήστε πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες

Ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος όταν επιλέγετε την πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας και αυτό γιατί σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να υποκλέψει τα στοιχεία σας, ο βαθμός προστασίας είναι μεγαλύτερος. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία προπληρωμένη κάρτα για να είστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα χάσετε χρήματα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αγορών μέσω υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών που εγγυώνται την ασφάλεια των αγορών σας.

Χρησιμοποιήστε ασφαλείς συσκευές και δίκτυο

Όταν κάνετε τις αγοράς προτιμήστε έναν υπολογιστή στον οποίο έχετε μόνο εσείς πρόσβαση και βεβαιωθείτε ότι η σουίτα ασφαλείας που χρησιμοποιείτε είναι ενημερωμένη. Εάν θέλετε όμως να αγοράσετε ένα προϊόν όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, τότε αποφύγετε να συνδεθείτε μέσω δημόσιων hotspots και προτιμήστε να το κάνετε μέσω των δεδομένων της συσκευής σας. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί και δεν θέλετε να βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση.