Η συντήρηση και η ενασχόληση με τον κήπο για πολλούς είναι μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία. Ο σχεδιασμός όμως του εξωτερικού χώρου μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση καθώς το αποτέλεσμα που θα προκύψει πρέπει να είναι καλαίσθητο και ο χώρος να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργικός. Εάν δεν γνωρίζετε ή δυσκολεύεστε να βρείτε ποια είναι η κατάλληλη θέση για τα φυτά σας, παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές έτσι ώστε να κάνετε τη διαμόρφωση του κήπου σας να μοιάζει παιχνιδάκι.

Κάντε ένα σχέδιο

Αρχικά, σκεφτείτε πώς φαντάζεστε τον χώρο σας. Καταγράψτε τις ανάγκες σας και φτιάξτε ένα πρόχειρο σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει τον «οδηγό» σας. Επιλέξτε ποια από τα ήδη υπάρχοντα φυτά θα κρατήσετε και ποια θα ανανεώσετε. Στην πορεία μπορείτε να κάνετε όποιες αλλαγές θεωρείτε απαραίτητες.  

Ορίστε το κεντρικό σημείο του κήπου σας

Είτε πρόκειται για δέντρο είτε για ένα εντυπωσιακό φυτό, καθορίστε ποιο θα είναι το σημείο εκείνο το οποίο θα τραβάει το βλέμμα, το δικό σας και των επισκεπτών σας. Στη συνέχεια, διαμορφώστε τον υπόλοιπο χώρο γύρω από το σημείο που θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν του κήπου σας.

Λάβετε υπόψη σας τις καιρικές συνθήκες

Εάν ο ήλιος λούζει το σπίτι σας όλη την ημέρα ή εάν όταν φυσάει δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τον χώρο σας από τα φύλλα και τα αντικείμενα που τον καλύπτουν, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά ποιο είναι το κατάλληλο μέρος για τις γλάστρες σας. Τοποθετήστε τα φυτά με ζεστά και φωτεινά χρώματα σε σημεία που τα «βλέπει» ο ήλιος. Αντίστοιχα, αποφύγετε να τοποθετήσετε ευαίσθητα φυτά, όπως η γαρδένια, σε σημεία που επηρεάζονται πολύ από τον αέρα γιατί θα χάσουν μεγάλο μέρος από το φύλλωμά τους και υπάρχει ο κίνδυνος να ξεραθούν.

Φροντίστε να υπάρχει συνοχή

Ο εντυπωσιακός κήπος χαρακτηρίζεται από ποικιλία χρωμάτων και φυτών αρμονικά τοποθετημένων, δημιουργώντας ένα άρτιο οπτικό αποτέλεσμα. Εάν θέλετε όλοι να θαυμάζουν τον κήπο σας, προτιμήστε να τοποθετήσετε τα αναρριχητικά φυτά κοντά στους ψηλούς τοίχους και δημιουργήστε μικρά μονοπάτια φυτεύοντας λουλούδια σε ταιριαστούς χρωματικούς συνδυασμούς αμφίπλευρα.

Στολίστε τα έπιπλα

Προτιμήστε, ο κήπος σας να έχει μικρές χρωματιστές γλάστρες με αρωματικά φυτά όπως βασιλικός ή λεβάντα για να τα τοποθετήσετε πάνω στο τραπέζι του κήπου σας επιτυχαίνοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα. Έξτρα συμβουλή: ζωγραφίστε μόνοι σας τα γλαστράκια που θα χρησιμοποιήσετε.

Εκμεταλλευτείτε κάθε διαθέσιμο χώρο

Εάν ο κήπος σας δεν είναι αρκετά μεγάλος, μη διστάσετε να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας κατακόρυφα. Μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να διακοσμήσετε τον φράχτη ή τους τοίχους του σπιτιού σας, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο τον οποίο θα αξιοποιήσετε ανάλογα με τις υπόλοιπες ανάγκες σας.

Μη βιαστείτε να καλύψετε κάθε κενό χώρο

Δεν είναι απαραίτητο όλα τα σημεία του κήπου σας να καλύπτονται από φυτά. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σκεφτείτε τί πραγματικά χρειάζεστε και κάντε τις αλλαγές που επιθυμείτε εν καιρώ.