Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου πριν από το Πάσχα όπου πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να νηστέψουν. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που αντιτίθενται στην ιδέα, υποστηρίζοντας πως η νηστεία εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθώς κάποιες τροφές αποφεύγονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Όσοι από εσάς όμως αρνείστε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;

Φυσική αποτοξίνωση

Η μη κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας λίπους που εισέρχεται στον οργανισμό. Τα κορεσμένα λίπη είναι εκείνα που αυξάνουν τις τοξικές ουσίες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό με αποτέλεσμα να οδηγούν σε αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρταση και παχυσαρκία. Αντίθετα, η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμινών, γνωστών για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Μείωση του βάρους και του συνολικού λίπους του σώματος

Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αλλά και λιπαρών λόγω της αποφυγής των τροφών ζωικής προέλευσης βοηθά να χάσετε κάποια περιττά κιλά, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού. Με αυτόν τον τρόπο η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε είναι μικρότερη. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση λίπους και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας και στη βελτίωση της διάθεσης

Κατά τη διάρκεια της νηστείας καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι ωφέλιμοι διότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ουσίας που βελτιώνει τη διάθεση. Τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά οι οποίοι περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, σας βοηθούν να διατηρήσετε την καλή σας διάθεση όλη την ημέρα. Επιπλέον, η κατανάλωση θαλασσινών βοηθά το νευρικό σύστημα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, η απουσία των οποίων έχει σχετισθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και νευρικών διαταραχών. Ακόμα ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η νηστεία είναι ότι γίνεστε περισσότερο εγκρατείς και αυξάνετε την πειθαρχεία σας, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις.

Πρέπει να θυμάστε ότι η νηστεία εγκυμονεί κινδύνους εάν αποκλείονται τροφές με θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό. Υπάρχουν εναλλακτικές τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε έτσι ώστε η πρόσληψη σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών να είναι επαρκής. Το ταχίνι είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο και μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας μέσω του πρωινού ή σε σαλάτες. Επιπρόσθετα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι αποτελούν πολύ καλές πηγές ασβεστίου. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ασβέστιο και σίδηρο, αλλά καλό θα είναι να καταναλώνονται ωμοί και ανάλατοι και φυσικά με μέτρο. Τέλος, όταν τα όσπρια συνοδεύονται με ρύζι, η πρωτεΐνη που παράγεται είναι ίσης αξίας με τη ζωική, οπότε αντισταθμίζεται η μη κατανάλωση κρέατος. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα νηστείας σίγουρα έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.